Klaus Iohannis a declarat, joi,că vizita în Israel a premierului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor s-a făcut în secret, menţionând că Viorica Dăncilă nu a avut mandat pentru întâlnire şi spunând despre Liviu Dragnea că "cine ştie ce înţelegeri secrete face cu evreii".

Anterior, Viorica Dăncilă a anunţat că a purtat discuţii cu Benjamin Netanyahu despre relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţart că s-a aflat şi el joi într-o vizită oficială în Israel, la invitaţia premierului Benjamin Netanyahu.

"Această vizită pe care o fac premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel are câteva ciudăţenii. Una dintre ele este că nu au venit la discuţii. Nu a plecat doamna premier cu niciun fel de mandat. A vorbit strict în numele Guvernului şi nu pentru România acolo. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. N-am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă şi să anunţe seara târziu înainte de plecare. Acest lucru, fără să anunţe agenda, fără să se ştie, de fapt, ce caută acolo. Aşa, în vizită turistică, poate să plece oricine, oricând. Dar, dacă pleacă persoana care conduce Guvernul, ar trebui să se ştie mai mult", a declarat Klaus Iohannis.

"În ceea ce priveşte vizita preşedintele Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo după ce a ajuns acolo. (...)Cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii?! (...) Îmi imaginez că domnul Dragnea a vorbit în faţa oglinzii şi s-a consultat. Dar, sper ca după revenire, să aibă bunul simţ şi să explice românilor ce au făcut acolo", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a catalogat remarcile preşedintelui Iohannis ca fiind "jigniri" care conţin "o anumită doză de antisemitism". "Aşa ceva e inacceptabil. E o anumită doză de antisemitism. M-a jignit pe mine, pe doamna Dăncilă. El nu a mai ţinut cont de nimic. Eu nu am nevoie de acceptul preşedintelui, când primesc o invitaţie, să merg în exterior. Am fost binevoitor cu el pentru a nu crea conflicte, în ultima perioadă. Nu ştiu dacă el a luat mandat pentru a merge la Consiliul European. El vorbeşte în numele României şi Parlamentul sau Guvernul trebuie să le pună în practică. El a ştiut că premierul merge în Israel. Mi-a spus că l-a informat că merge în Israe", a spus Dragnea.

Dragnea a susţinut că preşedintele este "foarte nervos şi deranjat" de prezenţa în Israel a sa, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi a premierului Dăncilă. "Nu vreau să avem conflicte pe această temă. Nu e o temă internă, ci globală. România are şansă să joace un rol important în acest moment istoric sau se poate ascunde în spatele unora sau altora. Trebuie să vedem ce e mai bine pentru România, avantaje şi eventualele riscuri.", a mai spus Dragnea.