Preşedintele Klaus Iohannis anunţat, joi, noi măsuri de relaxare în contextul pandemiei de coronavirus, precizând, în esenţă că din 1 iunie vor fi permise concertele cu 500 de oameni, că se deschid terasele şi plajele şi că se va renunţa total la declaraţia pe proprie răspundere, nemaifiind nevoie de acest document la ieşirea din localitate.

Declaraţiile au avut loc în urma unei şedinţe cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu miniştrii de Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Apărării şi Justiţiei, pe tema gestionării măsurilor de relaxare în pandemia de coronavirus.

"În continuare, deci, atenţie, atenţie, atenţie. Din 1 iunie câteva activităţi interzise redevin posibile: se redeschid terasele. Vor fi reguli speciale, cu maximum 4 persoane la o masă. Se va putea merge la plajă, dar şi aici cu păstrarea distanţei", a spus Iohannis, conform HotNews.ro.

De asemenea, se va relua transportul internaţional rutier şi feroviar şi "devin posibile spectacolele în aer liber, cu maximum 500 de spectatori".

"Deplasările între localităţi vor fi libere, fără declaraţie. Se reiau activităţile sportive - competiţiile în aer liber, mai puţin pentru sporturile de contact", a mai arătat preşedintele.

În privinţa examenelor naţionale, Iohannis a mai arătat că acestea "vor avea loc fizic", aşa cum au fost planificate şi anunţate anterior, respectiv în 15 iunie începând Evaluarea Naţională, apoi examenele de bacalaureat.

"E posibil să fie copii care să fie atunci bolnavi sau să se constate atunci că au febră şi nu pot intra. Am considerat că trebuie o soluţie. Pentru Evaluarea Naţională, pentru copiii găsiţi cu febră la intrarea în şcoală sau izolaţi acasă, pentru motive medicale şi de carantină, se organizează o a doua sesiune din 29 iunie", a mai arătat preşedintele, adăugând că şi pentru bacalaureat va fi o a doua sesiune, în luna august, aşa cum era organizată în mod obişnuit.

În final, preşedintele a îndemnat populaţia să respecte măsurile de siguranţă, să păstreze distanţarea fizică şi să se spele pe mâini.