Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România ”nu există niciun fel de presiune a unui val migraţionist”, susţinând că datele prezentate de MAI arată că numărul imigranţilor veniţi în România în acest an nu a crescut faţă de anul trecut.

”Zeci de mii de imigranţi au intrat în Uniunea Europeană, au apărut probleme de logistică, de principiu, pentru că a fost încălcat Spaţiul Schengen şi aceşti refugiaţi practic au bulversat întreaga arhitectură. Discuţiile au devenit foarte aprinse şi pe bună dreptate (...)”, a declarat preşedintele, spunând că ”pe acest fond au apărut speculaţiile”.

Iohannis a susţinut că ”în România nu există niciun fel de presiune a unui val migraţionist”. ”În România nu există niciun fel de presiune a unui val migraţionist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiaţi”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că a cerut Ministerul Afacerilor Interne o situaţie comparativă cu anul trecut privind numărul imigranţilor care au ajuns în România, iar ”cifrele sunt cam aceleaşi”.

”Nu se constată o creştere a numărului de refugiaţi”, a adăugat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că nu este cazul unei reacţii "isterice" şi nici al unor manifestări xenofobe, adăugând că nu consideră o soluţie introducerea cotelor obligatorii de primire a refugiaţilor şi precizând că va discuta despre acestea în şedinţa CSAT din 17 septembrie.

"Putem trata cu calm, răspundere şi solidaritate faţă de ţările unde există un număr mare de refugiaţi. Nu e cazul să reacţionăm isteric, cum nu e cazul să ne arătăm latura xenofobă. Trebuie să fim solidari cu celelalte ţări din UE", a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că în continuare trebuie păstrate cotele voluntare privind primirea migranţilor în România.

"Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie. Acest punct de vedere îl voi prezenta şi în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a fost stabilită pentru data de 17 septembrie. Evident că voi ţine cont şi de datele pe care le va aduce Guvernul în şedinţa de CSAT, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptăţiţi să cerem cote voluntare", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că cifrele privind numărul refugiaţilor pe care ar urma să îi primească România, prezentate de ”diverse gazete”, sunt ”speculaţii jurnaliştice”, precizând că nu există niciun proiect prezentat de Comisia Europeană, dar România nu poate primi mai mult de 1.785.

Klaus Iohannis a spus că în Consiliul Europei au avut loc mai multe discuţii succesive despre problema refugiaţilor. ”Prima, în luna martie, care a fost un fel de discuţie de explorare, Comisia Europeană încercând să vadă care este punctul de vedere al fiecărui stat membru. Atunci, am prezentat prima dată opinia României, opinia pe care mi-am însuşit-o, şi anume că este nevoie de solidaritate, dar este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câţi refugiaţi poate să primească - cote voluntare. Eu am optat pentru cote voluntare", a afirmat Iohannis.

El a precizat că această discuţie a fost reluată în luna aprilie într-un Consiliu extraordinar convocat la solicitarea Italiei, iar România a optat ”la fel”, respectiv pentru cote voluntare.

”Suntem perfect de acord că trebuie să fim solidari cu ţările unde au venit un număr mare de refugiaţi, suntem de acord să participăm la misiuni ale UE, la misiuni internaţionale pentru acombate fenomenul migraţiei ilegale", a declarat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că la la sfârşitul lunii iunie Comisia a prezentat un concept care a conţinut cotele obligatorii.

"Eu nu am fost de acord cu acelea, de data asta şi alte state membre au fost contra cotelor obligatorii şi în final s-a ajuns la concluzia că ele nu pot fi impuse la acel moment. Fiecare stat membru analizează câţi refugiaţi poate primi, comunică asta şi Comisia va centraliza şi va face noi propuneri sub preşedinţia luxemburgheză. România a comunicat la începutul lui iulie că poate primi 1.785 de refugiaţi - 1705 care se află deja în perimetrul UE şi 80 care vor fi relocaţi, adică aduşi din afara Uniunii Europene", a mai spus Klaus Iohannis. Potrivit preşedintelui, discuţiile privind migraţia au devenit foarte aprinse, iar pe acest fond au apărut speculaţiile.

Citeşte pe această temă şi articolul "Criza imigranţilor: România ar urma să primească 6.300 de refugiaţi"