Aflat în prima vizită oficială la Berlin, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România contează pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen. Cancelarul Angela Merkel a declarat însă că nu poate să afirme nimic în momentul de faţă cu privire la acest subiect.

Potrivit hotnews.ro, declaraţiile au fost făcute în timpul conferinţei de presă comune, susţinute la Berlin.

"Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluţii care să permită avansarea spre realizarea acestui obiectiv. Există argumente pe care le credem convingătoare, care să ducă la eliminarea ultimelor rezerve invocate în trecut în acest proces. Raportul recent MCV reprezintă un asemenea argument. În egală măsură, un argument solid, credem noi, rezidă în capacitatea şi contribuţia deja demonstrată de România la asigurarea securităţii frontierei externe a Uniunii", a susţinut Iohannis.

La rândul său, cancelarul german a menţional că a vorbit cu preşedintele român şi "despre tema că România are dorinţa îndreptăţită de a deveni parte a spaţiului Schengen şi vom vedea să putem obţine un progres în paşi şi vom discuta cu partenerii europeni ştiind că este o prioritate atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria".

Întrebată ulterior de jurnalişti dacă o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi luată până la sfârşitul acestui an, ţinând cont şi de rezultatele pozitive înregistrate de România în ultimul raport MCV al Comisiei Europene, Angela Merkel a declarat că nu poate să afirme "nimic acum", dar că se va reveni asupra acestei chestiuni, având în vedere că România "aşteaptă un răspuns în curând".