După ce înainte cu o zi presa a vehiculat informaţii conform cărora Executivul va adopta miercuri o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, pe agenda suplimentară şi fără consultări în prealabil, preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, miercuri dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru a participa la şedinţa de Guvern.

"Am o premieră astăzi, este prima dată când particip la o şedinţă de Guvern. Am decis în această dimineaţă să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuţie foarte aplicată şi cu concluzii consensuale", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Digi24.ro.

"Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere dar nu se vede. Sunt doi elefanţi, ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă. Domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor a fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni graţierea şi modificarea codurilor penale", a declarat preşedintele conform sursei citate.

Klaus Iohannis a mai spus că a ajuns la un consens cu Sorin Grindeanu, care "s-a angajat" că nu vor fi băgate pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni şi nici peste noapte înainte de şedinţele viitoare.

"Subliniez şi sper să fie în asentimentul domnului prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern. Imediat ce documentele vor fi clarificate, evident ministrul Justiţiei, a doamnei ministru de Interne şi a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene să fie puse în transparenţă. Adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege: CSM, organizaţii profesionale, organizaţii ale judecătorilor şi bineînţeles opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni şi, subliniez, înainte să ajung eu la Guvern domnul prim-ministru a analizat cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil ca în 20 de minute să ajungem la consens", a mai spus şeful statului.

Site-ul de ştiri HotNews a relatat marţi, citând surse guvernamantale, că Executivul va adopta, miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificari importante în legislaţia penală. Potrivit sursei citate ar urma să fie graţiate o serie de pedepse şi, pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului.

De altfel, într-o emisiune la Digi24, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a atras atenţia că 30% din dosarele de la DNA sunt abuz în serviciu. E vorba de 2.200 de dosare dintr-un total de 7.500 de dosare.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu "eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei", mai scrie Digi24.ro.