Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că o mare parte din şcolile din România se vor redeschide începând din 8 februarie, odată cu debutul semestrului al doilea, din anul şcolar 2020-2021. "Majoritatea şcolilor se redeschid. Elevii se întorc la şcoală", a spus preşedintele ţării. 

Practic şcolile vor funcţiona în trei scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor noi de infectare cu Covid-19 din fiecare localitate, aşa cum s-a întâmplat şi la debutul anului şcolar 2020-2021.

"Începând din semestrul doi, după vacanţa de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta evident în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţia în ultimele săptămâni", a declarat Iohannis. 

Unităţile de învăţământ vor depinde de incidenţa îmbolnăvirilor cu Covid-19 în fiecare localitate. În acele comune şi oraşe aflate în scenariul verde (incidenţa sub 1,5 la mie), toate şcolile şi grădiniţele vor fi deschise. "În localităţile care se încadrează în scenariul galben, sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniţă şi la şcoală, copiii de grădiniţă, elevii din clasele 1-4 şi cei din clasele terminale", a explicat Iohannis.

În scenariul roşu (peste 3 cazuri la mia de locuitori), copiii de grădiniţă şi cei din ciclul primar vor continua să se întâlnească faţă în faţă, dar ceilalţi elevi nu. Când incidenţa va urca la 6 cazuri la mie, vor rămâne acasă şi copiii de grădiniţă şi din clasele primare, iar localitatea va intra în carantină, a explicat şeful statului.

Universităţile au libertatea să decidă singure dacă aderă la aceste scenarii sau preferă să organizeze cursurile conform propriilor reguli, a mai spus Iohannis.

"Toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situaţia pandemică nu se înrăutăţeşte grav. Şi apropo: se schimbă evaluarea pentru şcoli, însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva, decât evaluarea pentru şcoli", a mai declarat preşedintele.

În data de 2 februarie, Iohannis îi va chema pe miniştrii de la Sănătate şi Educaţie la o nouă evaluare a situaţiei pandemice, pentru a lua decizia finală pentru redeschiderea şcolilor.