Familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv două imobile din Sibiu, care vor reveni acum Statului Român. De asemenea, soţii Iohannis vor trebui să returneze şi banii obţinuţi din închirierea clădirilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă, miercuri, într-un litigiu din 2016 privind moştenirea unui imobil din Sibiu, aflat pe strada Gheorghe Magheru 35, care a aparţinut soţiei preşedintelui, Carmen Iohannis, mamei acesteia, Georgeta Lăzurcă, şi unei familii apropiate de soţii Iohannis, reprezentată de Rodica Baştea. 

ÎCCJ a decis definitiv că Rodica Baştea pierde recursul declarat, aşa cum a pierdut şi procesele anterioare. Femeia ceruse anularea unui certificat prin care Statul Român a devenit moştenitor al casei, ceea ce înseamnă că imobilul va trece definitiv în proprietatea Statului.

Mai mult, acest litigiu bloca şi recuperarea de către Stat a unui alt imobil, aflat tot în Sibiu, pe strada Nicolae Bălcescu 29, care de asemenea nu va mai aparţine soţilor Iohannis şi prietenei lor Rodica Baştea, domiciliată acum în America. Imobilul din strada Bălcescu a fost pierdut de proprietari încă din 2016, când a fost radiat titlul de proprietate, dar Statul Român nu şi-a putut recupera clădirea din pricina procesului care s-a încheiat abia pe 25 septembrie.

Pentru că al doilea imobil este un spaţiu comercial dat în chirie, ANAF va trebui să recupereze de la soţii Iohannis şi banii încasaţi de la chiriaşi, adică 260.000 de euro. Cu banii din aceste chirii, soţii Iohannis au cumpărat alte trei case, care acum îi aduc venituri, prin închiriere.

Potrivit istoricului moştenirii reconstituit de riseproject.ro şi Centrul de Investigaţii Media (CIM), ambele imobile au aparţinut soţilor Eliseu şi Maria Ghenea (fostă Baştea). Imobilele au fost naţionalizate în anii ’60 de regimul comunist.

După Revoluţie, în anii ’90, un prezumtiv moştenitor, Ioan Baştea, un strănepot al Mariei Ghenea (fostă Baştea), a obţinut hotărâre judecătorească prin care s-a revocat naţionalizarea dispusă de statul comunist în anii ’60.

"La 1 iunie 1999, soţii Iohannis merg la notarul Radu Gabriel Bucşă. Klaus Iohannis, pe atunci inspector la Inspectoratul Şcolar Sibiu, avea în buzunar o procură de reprezentare a lui Ioan Baştea", notează jurnaliştii riseproject.ro într-o investigaţie de presă din 2015.

Prin succesiunea perfectată de notar, Ioan Baştea - între timp decedat - a devenit proprietarul imobilului din Nicolae Bălcescu 29, iar acelaşi Ioan Baştea, de data asta împreună cu Georgeta Lăzurcă şi fiica acesteia, Carmen Iohannis, soţia actualului preşedinte, devin proprietari ai imobilului din Gheorghe Magheru 35.

În aceeaşi zi, Ioan Baştea a vândut, cu doar 3.200 de dolari, jumătate din imobilul din Nicolae Bălcescu către soţii Klaus şi Carmen Iohannis.

"Aşa ajunge familia Iohannis proprietar pe jumătate din spaţiul comercial care, în următorii 17 ani, i-a adus aproape 1,3 milioane de lei, în jur de 260.000 de euro, la cursul actual", scriau jurnaliştii de la riseproject.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!