La scurt timp după ce DNA a anunţat urmărirea penală faţă de premierul Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Preşedintele a făcut anunţul în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu Victor Ponta, la Palatul Cotroceni, scrie Mediafax.

"Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute", a precizat Iohannis.

La rândul său, Victor Ponta a scris pe Facebook că nu îşi va da demisia, dar că a avut cu preşedintele "o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată!". "Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită!Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pt societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar insemna dictatura şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pt noi toţi!", a scrie Ponta pe Facebook.

Tot pe reţeaua de socializare, după ieşirea de la DNA, premierul a publicat o adresă ce poartă antetul Complexului Energetic Turceni, din 2009, conform căreia "nu există şi nu au existat relaţii contractuale de nicio natură" cu cabinetul de avocat "Ponta Victor Viorel", dar şi o adresă din partea Baroului Bucureşti, conform căreia din 22 decembrie 2008, a fost suspendat întrucât a fost numit ministru în Guvernul României.

Surse oficiale declarau pentru agenţia de ştiri Mediafax că preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere să demisioneze, în caz contrar intenţionând să îl suspende din funcţie.

Pe de altă parte, PSD susţine, prin vocea purtătorului de cuvânt Gabriela Firea, că Victor Ponta nu are motive să îşi dea demisia şi că este suspect faptul că premierul a fost chemat la DNA chiar în ziua moţiunii de cenzură iniţiate de PNL.

Citiţi detaliile acuzaţiilor aduse premierului în articolul "Premierul Victor Ponta, audiat la DNA: E urmărit penal pentru fals, spălare de bani şi complicitate la evaziune!"