Starea de alertă în contextul pandemiei de Covid-19 nu va mai fi prelungită, a anunțat, vineri, președintele Klaus Iohannis. 

"Pandemia de Covid e pe o pantă accelerat descendentă. Valul 5 e aproape de a se termina. Am hotărât să nu mai prelungim după 8 martie starea de alertă", a spus președintele.

Astfel, vor fi eliminate și o bună parte dintre restricții.

„Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”, a mai spus președintele.

Iohannis a adăugat că, deși pandemia a intrat într-o fază descendentă, este important să ne protejăm și să ne vaccinăm.

De asemenea, el a mai spus că cel mai probabil va trebui să învățăm să trăim cu virusul.

„Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute”, a spus Iohannis.

„Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită”, a mai adăugat președintele.

România e în stare de alertă din 18 mai 2020.

Vezi mai jos întregul discurs al președintelui!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!