Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, că vacanţa elevilor nu va fi prelungită la finalul celor două săptămâni de pauză, astfel că luni, 8 noiembrie, începe şcoala. Se introduce, însă, o nouă condiţie pentru ca unităţile de învăţământ să funcţioneze cu prezenţă fizică.

"Vacanţa nu va fi prelungită şi, începând de luni, acolo unde condiţiile sanitare şi epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la şcoală – este valabil pentru grădiniţe, şcoli, învăţământul preuniversitar - însă va fi introdusă o nouă condiţie pentru ca acestea să funcţioneze cu prezenţă fizică: gradul de vaccinare al personalului şcolii", a anunţat preşedintele într-o scurtă declaraţie de presă.

Iohannis nu a dat detalii, însă a precizat că decizia este luată la sfatul experţilor.

"Mâine (vineri – n.r.) se va emitie ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, care detaliază foarte clar aceste chestiuni. Însă subliniez, vaccinarea este singura şansă pentru a depăşi acestă pandemie", a spus Iohannis.

"Concluzia este una tristă şi simplă: pandemia nu s-a încheiat, însă noi avem soluţia, ea se numeşte vaccinare", a mai adăugat el.

În ce priveşte criza politică, preşedintele a anunţat - cu acelaşi prilej - că va convoca consultări pentru noul guvern abia după ce în urma discuţiilor între partide se va contura o majoritate asumată. El a mai spus că nu poate accepta în continuare ideea de guvern minoritar.

"Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate şi, în consecinţă, nu pot să accept în continuare astfel de abordări. În concluzie: voi aştepta cu consultările formale până când din discuţiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern", a spus el.

Vezi mai jos întreaga declaraţie!