Președintele Klaus Iohannis a făcut un nou apel la responsabilitate, marți, într-o nouă declarație de presă legată de problemele generate de pandemia de coronavirus, în care a spus și că dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ, autoritățile vor fi nevoite să reinstituie starea de urgență.

„Cred că nimeni nu-și mai dorește să ne confruntăm cu o nouă stare de urgență, dar vom fi obligați să luăm această măsură în situaţia în care ritmul de infectare şi presiunea pe spitale vor creşte semnificativ", a spus președintele.

Iohannis a spus că majoritatea românilor a respectat în continuare regulile, dar "din nefericire, au fost în aceste zile şi exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii".

„Virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre să stopăm definitiv epidemia și să ne reluăm un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți”, a spus președintele, arătând că în caz contrar, există în mod real risctul „de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor”.

„În acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranţă spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri", a mai avertizat el.

Între altele, Iohannis a criticat și informațiile false care circulă pe internet, precizând că "tot felul de iresponsabili" răspândesc, "unii din inconştienţă, alţii din rea-voinţă, dezinformări şi propagă tot soiul de teorii ale conspiraţiei cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetăţenilor".

"Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe, afectând solidaritatea şi responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăşi cu bine această perioadă dificilă", a arătat acesta.

De asemenea, președintele a lansat săgeți și către PSD, spunând că este „foarte grav că unii politicieni încurajează nerespectarea legilor”.

„Sunt aceiași vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român și care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze. Ba, mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetățeanului și programul economic care să ducă la reconstrucție, prioritatea PSD este, în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, așa cum a anunțat cu mândrie liderul acestui partid”, a spus el.

Președintele a concluzionat că, în perioada următoare, prioritățile sunt „menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică” și a spus că „suntem pe drumul cel bun!” „Trebuie doar să continuăm, cu fermitate, cu înțelepciune, și să ne unim eforturile pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim!”, a arătat Iohannis.

Vezi întreg discursul în filmulețul de mai jos!