În ultimii douăzeci de ani, zilele de Sfântul Ion şi 3 martie s-au consacrat deja ca ocazii în care admiratorii puteau să îl felicite pe cel care, mai mult ca oricine, a fost numit "domnul preşedinte". Anul acesta, însă, Iliescu a ales discreţia cvasi-absolută când a venit vorba de a-şi serba onomastica şi ziua de naştere.

Potrivit Mediafax, aniversarea zilei de naştere, în ciuda faptului că sărbătoritul împlineşte vârsta de invidiat de 80 de ani, s-a ţinut cu o zi înainte, adică marţi, şi a fost una reţinută, discretă şi cu puţine reflectoare publice. În contrast cu cozile interminabile cu care ne obişnuise pe când era "locatar" al Palatului Cotroceni, Iliescu a primit, la 80 de ani, puţini lideri de partid şi câţiva admiratori, însă la fel de înfocaţi.

În 2010 nu au mai existat nici muzica populară, nici braţele pline de trandafiri ale lui Marian Oprişan, nici mesele cu cozonac, sucuri, şi fursecuri, nici interminabilele pupături, nici horele de ocazie, nici "Ionel, Ionelule", cântat pe două sau pe mai multe voci.

Tarafurile venite din colţurile ţării, ansamblurile folclorice şi căluşeii sprinteni care aşteptau să intre în curtea Cotrocenilor au fost înlocuite, în 2010, de câteva fidele admiratoare, care nu acceptă că peste Ion Iliescu ar fi putut trece 80 de primăveri.

Nu au fost alături de Ion Iliescu, la împlinirea a 80 de ani, nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană, locul lor fiind luat de noul lider, Victor Ponta. Din mulţimea de preşedinţi, vicepreşedinţi şi miniştri PSD au mai venit să îi ureze cele cuvenite Gelu Voican, Emilian Cutean, Răzvan Theodorescu.

Miercuri, fostul şef al statului nici măcar nu se află în România. El participă la Paris la o dezbatere politică.