Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit, miercuri, din partea ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, Emblema de Onoare a Armatei României, scrie agenţia Mediafax.

Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Armatei Române şi a fost urmat de aprinderea "Flacării eterne" în memoria eroilor căzuţi în teatrele de operaţiuni.

După ce a primit distincţia, fostul preşedinte Ion Iliescu a evocat momentele care l-au legat cel mai puternic de Armata Română, "zilele şi nopţile fierbinţi ale lui Decembrie 1989". Iliescu a subliniat că victoria Revoluţiei s-a bazat şi pe sprijinul Armatei care s-a alăturat poporului.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a menţionat că Armata este un garant al independenţei şi libertăţii. El a adus un omagiu celor care au înfrunat pe câmpul de luptă inamicii din al Doilea Război Mondial şi care au înfruntat greutăţile tranziţiei cu bărbăţie şi curaj.

Pe de altă parte, Constantinescu a mulţumit celor care în timpul mandatului său au înţeles şi au aplicat proiectul de reformare a Armatei, chiar dacă acesta prevedea reduceri de personal. "Armata trebuie să fie mai mult decât un factor de apărare, un simbol naţional, într-un moment de derută morală", a opinat fostul preşedinte.

În cadrul ceremoniei, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobritoiu, a declarat că este o onoare pentru această instituţie să se plece cu recunoştinţă în faţa bărbaţilor de stat care au conferit Armatei prin actul lor executiv tot ce a avut nevoie.

Ministrul a arătat că cei doi preşedinţi au sprijinit Armata în momente grele ale preaderării la NATO şi suferinţele pierderilor din teatrele de operaţii. Potrivit lui Dobriţoiu, instituţia Armatei trebuie să se deschidă echilibrat către toţi factorii politici care i-au condus destinele.

Tot cu ocazia Zilei Armatei, Regele Mihai al României va primi aceeaşi distincţie, Emblema de Onoare a Armatei Române, într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Elisabeta.

sursa: Mediafax