Ion Mihai Pacepa, cel mai înalt în rang de ofiţer de servicii secrete din blocul estic care a cerut vreodată azil politic în SUA, a murit duminică, la vârsta de 92 de ani, din cauza COVID-19, transmit mai multe publicaţii din România.

Informaţia a fost dată iniţial de către Ronald Rychlak, profesor la Universitatea din Mississippi şi prieten al lui Pacepa, într-un editorial scris pentru The Epoch Times. 

"În primele ore ale dimineţii de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce o recompensă de 2 milioane USD şi două echipe separate de asasini sponsorizaţi de România n-au putut. Ion Mihai Pacepa, "Mike" pentru cei care l-au cunoscut, a fost chemat la cele veşnice", scrie Ronald J. Rychlak.

Contactat de Digi24, profesorul Ronald Rychlak - care a scris alături de Pacepa cartea "Dezinformarea" - a precizat că a fost sunat duminică de văduva lui Pacepa, care trăieşte în SUA şi care i-a spus că fostul general de Securitate a murit, după ce a fost internat în spital cu COVID-19.

Ion Mihai Pacepa a fost adjunctul Direcţiei de Informaţii Externe din perioada comunistă. Pacepa a reuşit să fugă în SUA, cu ajutorul CIA, în 1978, în timp ce se afla în Germania. A colaborat acolo cu serviciile americane de informaţii pentru a combate dictatura lui Nicolae Ceauşescu, scrie Digi24.ro. 

Pacepa s-a născut la Bucureşti în 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din Bucureşti, dar, înainte de absolvire, a fost recrutat în agenţia de poliţie secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. A fost iniţial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securităţii. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informaţii Externe, notează News.ro. 

Începând din 1972, a fost şi şef adjunct al Serviciilor de Informaţii Externe româneşti, consilier pentru dezvoltare industrială şi tehnologică, precum şi mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu.

În 1978, a lăsat în urmă poziţia din vârful piramidei sociale comuniste şi a fugit în Statele Unite. În 1987 a publicat Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief, prima carte occidentală care a dezvăluit natura criminală a Partidului Comunist şi a Securităţii, aducând prejudicii de imagine regimului de la Bucureşti. Orizonturi Roşii a fost republicată în 27 de ţări.

Considerat un trădător de către Nicolae Ceauşescu, dezertorul a fost condamnat la moarte, aminteşte Adevărul.ro. La 7 iulie 1999, Curtea Supremă a României a emis Decizia 41/1999 prin care a anulat sentinţele date în acest sens.

Ceauşescu a stabilit o recompensă de două milioane de dolari pentru asasinarea lui Pacepa. Unul dintre cei însărcinaţi cu uciderea lui Pacepa a fost Carlos Şacalul, care ar fi primit un milion de dolari pentru operaţiune.