Liderul grupului PDL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, a criticat, joi, proiectul strategiei de dezvoltare a judeţului pe 2014-2020, spunând că dacă va fi prezentat aleşilor în forma actuală, PDL va vota împotrivă. Motivele? În primul rând, susţine Avrigeanu, proiectul este unul nerealist.

Sume "nerealiste"

"Sunt lucruri total nerealiste. Să-ţi propui să investeşti 1,4 miliarde de euro în următorii şapte ani, când Consiliul Judeţean n-a atras 1 euro în ultimii doi ani. Aştept un proiect mai realist. Sper ca preşedintele şi echipa de conducere să nu lase lucrurile în acest mod", a declarat Ionel Avrigeanu, joi, într-o conferinţă de presă la sediul PDL.

Consilierul judeţean a mai afirmat că proiectul strategiei nu prezintă concret care sunt proiectele ce se doresc realizate până în 2016, respectiv care dintre acestea vor fi lăsate pentru următoarea legislatură. "Din strategia judeţului nu reiese foarte clar cum ne propunem să arate judeţul în 2020. Este doar o înşiruire de dorinţe. Este ca o carte de poveşti, cred că aşa cum arată s-ar putea numi lejer "Poveşti cu Cocoşul Roşu" (care continuă la nesfârşit - n.r), pentru că foarte multe lucruri suprarealiste sunt cuprinse în ea", a mai spus Avrigeanu.

PDL-istul a găsit în strategie şi câteva greşeli, precum faptul că Tinca ar fi cea mai populată comună din judeţ, în vreme ce - zice Avrigeanul - despre Sânmartin este vorba. "Băieţii care fac această strategie nu cunosc judeţul, habar n-au de pe lume trăiesc. Vor doar să câştige 90.000 de euro", a mai spus acesta.

Cu sau fără gaze de şist?

O altă critică adusă strategiei este faptul că documentul nu tratează problema gazelor de şist: "Există şi lucruri trecute cu vederea în mod intenţionat. Mă aşteptam ca un punct bine conturat să fie cel al gazelor de şist. Ori în strategie există o singură referire la acestea, la capitolul cu potenţiale riscuri de mediu. Aici, gazele de şist sunt trecute între păşunatul intensiv şi erodarea solului sau alunecări de teren".

De asemenea, Avrigeanu consideră "aberant" proiectul de electrificare a şinelor de tren din judeţ, cu finanţare de la CJ. "Instituţia nu are în subordine CFR şi nici nu are voie să investească în acea companie", a spus acesta. În plus, PDL-istul susţine că proiectul nu este corelat cu cele ale localităţilor din judeţ. "Se doreşte un parc industrial în zona Lugaş-Aleşd. Aleşdul şi-a lansat în urmă cu o săptămână propria strategie, unde nu apare nicio referire la aşa ceva. Deci strategia judeţului nu ţine cont absolut deloc de cele ale localităţilor şi nici de cea a Agenţiei de Dezvoltare Regională de la Cluj", a mai precizat Ionel Avrigeanu.

Muzeul, încotro?

Întrebat care sunt, concret, investiţiile ce i se par "suprarealiste", Avrigeanu a răspuns că este vorba de fapt de suma mare estimată pentru realizarea lor. "Suma e nerealistă, nu se poate atrage câtă vreme nu reuşim să terminăm drumul de Tinca, avem 90% efectuat din Muzeu şi de doi ani tot facem comisii de analiză", a spus Avrigeanu.

În acest context, PDL-istul a precizat că, în opinia sa, nu există niciun interes al CJ să finalizeze noul Muzeu al Ţării Crişurilor. "Din august anul trecut există o sentinţă prin care CJ Bihor este obligat să facă recepţia parţială a lucrărilor de acolo. În mod normal ar trebui făcută recepţia, apoi un bilanţ cu constructorul, refăcut proiectul tehnic, căci datează din 2007, iar diferenţa de executat lucrări şi dotări trebuie scoasă la licitaţie. Dar văd că nu există niciun interes pentru terminarea acestei investiţii", a mai declarat acesta, adăugând că nu agreează varianta mutării MŢC în Cetatea Oradea.