Alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea, care l-au arătat pe Antal câştigător detaşat faţă de contracandidatul său, liderul sindical Gheorghe Ionescu, trebuie validate de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, în cel mult 30 de zile de data la care au avut loc, adică 8 februarie.

Ionescu e, însă, convins că Baba nu-l va valida pe Antal. El susţine că a purtat o discuţie cu ministrul. "Eu personal am vorbit cu ministrul Educaţiei şi mi-a spus că Antal nu va fi validat pe funcţie, iar alegerile se vor relua", a declarat Ionescu marţi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit liderului sindical, motivul pentru care Baba nu-l va valida pe Antal este candidatura "ilegală" a acestuia, de 3 ani şi 4 luni. Legea Educaţiei prevede că un mandat de rector e de 4 ani, însă şi că nicio persoană nu poate fi rector mai mult de opt ani. Dacă ar fi fost ales pentru un mandat de 4 ani, Antal ar fi încălcat această prevedere, pentru că a acumulat deja 4 ani şi 7 luni pe această funcţie. Drept urmare, rectorul a obţinut un punct de vedere asumat de mai mulţi jurişti ai Universităţii, care susţin că mandatul provizoriu nu este interzis de Legea Educaţiei, act cu care şi-a argumentat şi candidatura.

De când s-a înscris în cursa pentru rectorat, Antal a fost contestat de Ionescu, pe motiv că o candidatură pentru un mandat mai scurt este ilegală. Contestaţia sa a fost analizată de Senatul nou format, după alegerile pentru funcţia de rector, iar comisia Senatului a decis că argumentele lui Ionescu sunt nefondate. Drept urmare, Senatul a validat candidatura lui Antal, iar singurul care decide altfel rămâne ministrul Cătălin Baba.