Una dintre cele mai noi vedete orădene ale Facebook-ului este Ionuţ Moldovan, un tânăr de 21 de ani care, peste noapte, a adunat mii de like-uri.

Ionuţ n-are niciun talent deosebit, ci doar le-a propus semenilor să cumpere de la el legume proaspete şi cu gust, cultivate în satul bihorean Roit, comuna Sânnicolau Român. La preţuri modice, tânărul livrează legumele direct la casa clientului care le-a comandat prin câteva click-uri.

Asaltat de fani

Ionuţ şi-a creat pagina de Facebook "Ferma lui Ionuţ" în urmă cu o lună, sperând să adune câteva comenzi în plus pentru grădina de legume pe care părinţii săi o cultivă de două decenii în Roit. "Avem masă în piaţa Rogerius cu legume de sezon şi facem vânzări, dar m-am gândit că nu strică să încerc să vând şi online", spune tânărul, student în anul III la Agronomie, la Universitatea din Oradea.

Ca lumea să-l creadă că nu este un intermediar, Ionuţ a postat pe pagină şi imagini din sere şi cu legumele care cresc pe cele două hectare de pământ. Totuşi, nici în cele mai optimiste scenarii nu s-a aşteptat să aibă atât de mare trecere: din prima zi a strâns mii de like-uri, iar în nici patru zile a trecut de 10.000! "Ştiam că tot mai multă lume vrea să mănânce sănătos, iar în pieţe nu-i sigur că producătorii sunt cu adevărat producători, dar tot nu mă aşteptam la aşa succes", mărturiseşte Ionuţ.

Comenzi fără număr

Comanda se face simplu: doritorii îi scriu mesaj cu ce fel de legume doresc şi cantitatea necesară, Ionuţ le recoltează şi în fiecare marţi şi vineri le livrează clienţilor acasă, ca un curier. Preţurile le-a afişat tot pe Facebook. "Am pus preţuri puţin mai mari decât la tarabă, pentru că trebuie să acopăr şi transportul", explică fermierul. De pildă, un kilogram de ardei trece în piaţă cu 5 lei, iar livrat la domiciliu de Ionuţ costă 8 lei.

Zile la rând, tânărul a adunat câte 30-40 de comenzi, de a fost nevoit să şi refuze unii clienţi. "Roşiile le-am terminat rapid, nici nu mai avem în grădină", spune el. Acum are în medie câte 15 comenzi zilnice, în continuare mai multe decât spera el înainte de a-şi promova ferma pe infinitele unde ale internetului. Iar reclamaţii, nici una!