Primăria Oradea a prins gustul bălăcelii! După succesul aquapark-ului Nymphaea, care a devenit în ultimii ani principalul punct de atracţie turistică în oraş, municipalitatea pregăteşte un nou acva-proiect.

Ştrandul Ioşia va fi transformat într-o "grădină termală", adică un loc unde orădenii şi turiştii se vor destinde în linişte, în bazine sau la umbra arborilor. De asemenea, complexul va oferi şi tratamente curative, folosind ca resursă de vindecare apa termală. 

Fără zbenguială 

Ideea modernizării ştrandului Ioşia a apărut în spaţiul public imediat după ce s-au finalizat lucrările la aquapark-ul Nymphaea şi a devenit clar că există un apetit pentru bălăceală. Ce-i drept, complexul are nevoie de renovări serioase. Amenajat în a doua decadă a anilor ’80, ştrandul Ioşia este învechit şi degradat, aşa că majoritatea vizitatorilor pe care îi atrage sunt pensionarii dornici să-şi mai omoare timpul şi să-şi înmoaie oasele în apa termală. 

Ştrandul nu va deveni însă al doilea aquapark al oraşului, ci se va transforma într-un complex în care relaxarea se va face mai "domol". "Nu va fi un loc cu tobogane şi jocuri de apă, cu zbenguială. Se vor folosi proprietăţile curative ale apei geotermale pentru tratamente şi pentru relaxare, în linişte", explică directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea (ADP), Liviu Andrica (foto)

Vindecare cu apă

Proiectul de modernizare a fost depus deja de ADP, spre autorizare, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi prevede că "Grădina termală Ioşia" se va întinde pe o suprafaţă de 3,2 hectare, urmând să aibă bazine interioare şi în aer liber, deopotrivă.

Actuala clădire administrativă a ştrandului va fi demolată şi înlocuită cu una nouă, întinsă pe trei niveluri (subsol, parter şi etaj), unde vor fi amenajate bazine interioare pe o suprafaţă totală de 550 mp. Acestea vor fi umplute cu apă geotermală, dar şi cu apă rece încălzită.

În plus, în clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente care folosesc apa geotermală, o sală de fitness, un restaurant şi, desigur, o zonă de vestiare. "Ştim că resursa termală din Ioşia are efecte curative excepţionale şi dorim să o folosim la potenţialul maxim", spune viceprimarul Mircea Mălan. 

La baza de tratament vor fi bine primiţi şi tineri, şi vârstnici, apa termală fiind prielnică pentru afecţiuni ale sistemului nervos, locomotor ori muscular, dar şi pentru articulaţii inflamate ori boli ginecologice. 

Cu terasă peste Criş

Proiectul prevede că vor fi păstrate cele şase bazine exterioare existente, în suprafaţă totală de 2.770 mp, dar vor fi modernizate. Fireşte, vor fi amenajate duşuri exterioare, grupuri sanitare şi zone de plajă.

Se vor păstra şi spaţiile verzi, dar vor fi îmbunătăţite, cu plante specifice microclimatelor din zonele cu apă termală. Totuşi, pentru realizarea proiectului, 83 de arbori şi arbuşti din incinta ştrandului vor fi puşi la pământ. Locul lor va fi luat de alţi 425, promit proiectanţii.

Un alt punct de atracţie al noului complex va fi o terasă care va fi ridicată în consolă, peste Crişul Repede. După ce se vor sătura de bălăceală şi de plajă, orădenii vor putea să ia masa deasupra râului...

Se caută finanţare

Modernizarea ştrandului Ioşia va implica şi amenajarea unei centrale care să exploateze apa geotermală în condiţii moderne. "Lucrăm cu inginerii unei companii din Islanda, Mannvit, cea mai bună din lume în exploatarea apei geotermale", spune viceprimarul Mălan. 

Investiţia este estimată la 12 milioane de euro, iar intenţia Primăriei este să o finanţeze din fonduri europene. "Oradea a depus solicitarea pentru statutul de staţiune balneară, iar când va fi obţinut, va putea accesa fonduri europene dedicate acestor investiţii. Am pregătit proiectul, astfel încât de îndată ce vom putea să-l depunem, să demarăm procedurile necesare", declară directorul Andrica. 

Municipalitatea ia în calcul şi varianta să plătească proiectul din fonduri proprii, dacă o finanţare nerambursabilă nu va fi posibilă. Un lucru e cert: cu lei sau euro, bătrânul ştrand orădean va deveni o grădină termală... 


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre proiectul Primăriei de a transforma ştrandul Ioşia într-o „grădină termală”?

Grădină să fie! Să nu fie dislocaţi copacii care tocmai au ajuns la mărimea potrivită ca să facă din ştrandul Ioşia un loc verde. 
Anamaria Ungureanu

Trebuie aranjat ştrandul Ioşia, iar apoi îngrijit. Are nevoie şi de un bazin cu apă rece, pentru că nu toată lumea suportă apa termală.
Flavia Furtos

Bună ideea de modernizare, dar să fie un ştrand pentru persoane cu venituri medii şi mici, Oradea are nevoie de aşa ceva.
Mircea Almăşan

Ideea este foarte bună, ştrandul are nevoie de modernizare. Dar la final să fie preţuri accesibile pentru popor, nu ca la aquapark.
Anamaria Kovago

Important este să-l facă un loc cu mult spaţiu verde, nu doar betoane, ca la Felix, şi cu preţuri acceptabile, nu 50 de lei intrarea. 
Anonim

Îi ajunge ştrandului Ioşia cât a „ciupercărit”. Dacă se vor păstra beneficii pentru pensionari, să-i treacă printr-un examen medical sumar.
Daniela Vereş