Procurorii din Oradea anchetează moartea în condiţii ciudate a unui cunoscut pensionar. Octogenarul Alexandru Lökösházy, reputat expert auto, a fost invitat să-şi petreacă o săptămână la munte, de un tânăr cu care negocia vânzarea unor terenuri, dar nu s-a mai întors acasă. Oamenii legii au descoperit, după mai bine de două săptămâni, că bătrânul a murit şi a fost incinerat.

Povestea a fost prezentată de Digi 24 Oradea, care arată că Alexandru Lökösházy era un pensionar de 87 de ani, care locuia într-un bloc din Oradea, fiind un respectat expert auto autorizat şi proprietarul mai multor terenuri în oraş şi împrejurimi.

Ultima "vacanţă"

Vecinii au relatat reporterilor că, la mijlocul lunii august, bătrânul a fost invitat în casa de vacanţă a unui bărbat cu care negocia vânzarea unor parcele de pământ. "Era fericit că îl duce la o cabană pe Valea Brătcuţei, să stea acolo o săptămână şi ceva, să fie la aer rece, pentru că a zis, e cald la bloc", a spus un cunoscut al bărbatului.

Alexandru Lökösházy nu s-a mai întors din vacanţa care trebuia să dureze doar o săptămână, iar unul dintre apropiaţii săi a anunţat Poliţia. Anchetatorii au descoperit în scurt timp că bărbatul a fost incinerat, la crematoriul din Oradea, pe baza unui certificat de deces, care atestă că bătrânul expert ar fi murit pe 31 august.

Reprezentanţii crematoriului care l-au incinerat susţin că ar fi avut toate actele necesare. "A fost însoţit de casa funerară care l-a adus la noi, casă cu care noi colaborăm. A avut toate documentele necesare din punct de vedere legal incinerării. Cererea de incinerare la care am făcut eu referire face să nu fie neapărat nevoie de prezenţa membrilor familiei. Ei nu întotdeauna doresc să participe", a declarat Dorin Gherghev, administratorul crematoriului din Oradea.

Potrivit Digi 24, poliţiştii l-au identificat pe bărbatul de 38 de ani care îl invitase pe bătrân la munte. Respectivul îl dusese în comuna Roşiori, la 30 de kilometri de Oradea, şi ceruse primăriei de acolo să îl înregistreze, schimbându-i domiciliul din Oradea.

Luat în "întreţinere"

Cazul a ajuns la procurorii din Oradea, care au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Suspiciunea este aceea că Lökösházy ar fi fost omorât pentru averea sa.

Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, individ de 38 de ani, provenit din comuna Mihai Bravu, ar fi făcut cu pensionarul un contract de întreţinere şi un testament neautentificat, prin care el ar fi devenit, în caz de deces, beneficiarul averii lui Alexandru Lökösházy.

Tânărul ar fi prezentat anchetatorilor acte medicale care atestă că bătrânul ar fi suferit diverse afecţiuni şi ar fi fost cu el la spital, subliniind astfel teza că decesul ar fi fost unul firesc, motivat de sănătatea precară.

Avea cavou amenajat

Cert este că procurorii au efectuat mai multe percheziţii în caz, inclusiv la imobilele deţinute de bărbatul care l-a luat în întreţinere pe bătrân, iar acesta a fost chemat şi audiat, deja, deocamdată fără să i se aducă vreo acuzaţie.

Sursele BIHOREANULUI susţin, totodată, că bătrânul nu s-ar fi lăsat în grija vreunui străin, în condiţiile în care avea cunoscuţi şi vecini care îl ajutau la nevoie. "Vecinele îi duceau mâncare, îi făceau cumpărăturile, atunci când nu se simţea bine. Omul chiar îşi amenajase cavoul, făcuse toate pregătirile în caz de deces. Este cel puţin nefiresc să fie incinerat, este imposibil să fi acceptat aşa ceva", a declarat unul dintre vecini.

Rămâne de văzut care va fi concluzia anchetei.

Vezi aici reportajul realizat de Digi24 Oradea!