Scandalul alimentar izbucnit în Marea Britanie, după ce s-a descoperit că lasagna ce trebuia să conţină carne de vită conţinea de fapt carne de cal provenită din România, continuă.

Ziarul The Sun a scris duminică, în ediţia online, că în farfuriile britanicilor ar fi ajuns de fapt carnea cailor maltrataţi în România. Supuşi unor rele tratamente, caii ar fi fost sacrificaţi, iar carnea lor ar fi fost transportată către furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vândută drept carne de vită.

Anchetatorii din România verifică acum registrele de vânzări ale companiilor, pentru a stabili de unde provine carnea de cal ajunsă în Marea Britanie. Nu e exclusă, însă, varianta englezilor, dar fiind că anul trecut în România au fost depistate abatoare la care ajungeau cai sălbatici furaţi şi aflaţi în stare deplorabilă.

Caii din Pădurea Letea, cum au rămas ei cunoscuţi în ţară, aveau urme de tăieturi şi fuseseră bătuţi cu răngi şi bâte. Nu li s-a dat mâncare sau apă timp de câteva zile înainte de călătoria de 28 de ore către abator.

"Carnea din această escrocherie a fost aproape sigur trimisă în străinătate şi nu se poate spune unde a ajuns", au declarat surse neoficiale din rândul anchetatorilor români.

Cert este că dacă această carne a fost, cel mai probabil, necorespunzătoare pentru consumul uman, dată fiind starea deplorabilă a cailor.

România se află de două zile în centrul unui scandal alimentar izbucnit în Marea Britanie. Englezii au descoperit că în compoziţia unor produse semipreparate se folosea carne de cal din ţara noastră, în loc de carne de vită. Ilegalitatea nu este însă a producătorilor români care au exportat carnea, spun reprezentanţii români din industria cărnii, ci a englezilor, care nu au specificat pe etichetă ce conţine produsul respectiv.