Declaraţie şocantă a Înalt Prea Sfinţitului Teodosie cu privire la riscul de infectare cu Covid-19 a credincioşilor care au participat luni la pelerinajul la peştera Sfântului Andrei.

"Pleacă la Dumnezeu..."

Întrebat luni de jurnaliştii Digi24 ce se va întâmpla dacă un credincios se va infecta cu noul coronavirus cu ocazia pelerinajului la peştera Sfântului Andrei din comuna Ion Corvin, arhiepiscopul Tomisului a avut un răspuns halucinant.

"Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare, a venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică, omul se îmbolnăveşte întâi înăuntru, în suflet", a declarat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a criticat măsurile instaurate de autorităţi pentru limitarea infectărilor cu Covid-19.

"Nu ai cum să-i pui pe credincioşi afară, decât dacă vrei să-i extermini, nu vreau să-i extermin pe credincioşi", a spus ierarhul.

Atitudinea înaltei feţe bisericeşti este cu atât mai şocantă cu cât în judeţul Constanţa, unde are loc pelerinajul, se înregistra luni cea mai mare rată a infectărilor din ţară, de 7,49 îmbolnăviri la mia de locuitori.

O sută de amenzi

ÎPS Teodosie a organizat pelerinajul de sărbătoarea Sfântului Andrei în ciuda unei hotărâri judecătoreşti şi a recomandărilor autorităţilor având în vedere riscul ridicat de infectare cu COVID-19.

Luni, la slujba organizată în comuna Ion Corvin, au luat parte peste 300 de credincioşi, mulţi veniţi din alte localităţi în ciuda interdicţiilor.

Echipaje de poliţişti şi jandarmi i-au avertizat pe pelerinii veniţi din alte localităţi că vor fi amendaţi dacă participă la eveniment.

"Restricţia există în continuare, tocmai de aceea organele de ordine au procedat la legitimarea celor care doreau să participe la pelerinaj, iar datelor celor care nu erau din interiorul localităţii Ion Corvin sau nu aveau dreptul să participe, întrucât erau membri ai clerului, au fost preluate, urmând ca ulterior, în termenul legal, să se producă şi sancţionarea contravenţională a acestora", a declarant luni presei prefectul de Constanţa, Silviu Coşa.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că din totalul participanţilor peste 100 erau din alte localităţi.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât preoţii de pe scena amenajată în aer liber nu au purtat măşti de protecţie şi nu au respectat regulile de distanţare fizică.

Numele ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri publice. Arhiepiscopul Tomisului a fost primul ierarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române cercetat penal pentru luare de mită.