Ahiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, stârnește din nou revoltă în spațiul public, după ce i-a spus unei femei abuzate psihologic de soț să își ducă crucea, fiindcă a primit „taina cununiei”. 

Declarațiile au fost făcute de înaltul prelat în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, unde acesta răspunde în mod frecvent întrebărilor enoriașilor.

Femeia i s-a plâns lui Teodosie, prin intermediul unor mesaje transmise radioului, că soțul ei nu are empatie și că se simte abuzată psihologic.

„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, a întrebat enoriașa.

Răspunsul a fost șocant. Pe scurt, ar trebui să accepte și să îndure. ”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a răspuns Teodosie femeii (video jos, minutul 25.46).

Între alții, inclusiv ministrul Familiei, Natalia Intotero, a respins această variantă, subliniind că orice formă de abuz „este inacceptabilă”.

„Cred că familia și căsătoria ar trebui să fie locuri de siguranță și sprijin, nu de suferință și abuz. Orice formă de abuz, inclusiv cel psihologic, este inacceptabilă! Victimele trebuie să fie protejate și sprijinite prin intermediul legii și al instituțiilor statului”, a declarat ministrul la Digi24.

Pe de altă parte, DigiFM precizează că în aceeași emisiune, Arhiepiscopul Tomisului a sfătuit o altă femeie care a spus că nu simte nevoia să aibă „relaţii” cu soțul ei să „facă şi după voia soţului”, ca să nu „destrame” căsnicia, deoarece „căsătoria este o cruce”.

Între altele, ÎPS Teodosie a vorbit și despre cum vor fi pedepsiţi „cei hulitori de Dumnezeu”, explicând că „în iad sunt multe feluri de pedepse, nu toţi sunt chinuiţi la fel”.

Nu este prima dată când arhiepiscopul face declarații controversate în spațiul public.

Antena3 amintește că anul trecut, chiar în pastorala de Crăciun, acesta le-a transmis medicilor și asistenților medicali să nu mai accepte întreruperile de sarcină din partea femeilor.

Într-o altă emisiune la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului a spus și că bărbatul care se căsătorește cu o femeie divorțată "săvârşeşte adulter".

“Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a răspuns ÎPS la întrebarea unui tânăr care a vrut să știe dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie divorţată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!