Iran a emis un mandat de arestare internaţional pe numele preşedintelui SUA Donald Trump pentru rolul său în uciderea comandantului Quassem Soleimani pe 3 ianuarie în acest an, scrie publicaţia The Guardian.

Autorităţile iraniene au cerut Interpolului să emită o "red notice", adică o alarmă de căutare pe numele lui Trump şi a altor 35 de persoane care ar fi fost responsabile pentru atacul asupra ţării islamice, mai notează jurnaliştii britanici.

Anunţul a fost făcut de un procuror din Teheran, Ali Alqasimehr, potrivit agenţiei oficiale iraniene de ştiri (IRNA).

Publicaţia The Independent subliniază, însă, că sunt foarte mici şansele ca Interpolul sau altă agenţie de poliţie să acţioneze în baza acestui mandat.

Soleimani, comandantul forţei iraniene de elită Quds, a fost ucis în 3 ianuarie în Irak, în urma loviturii unei rachete lansate de o dronă a Statelor Unite. Washingtonul a susţinut că generalul era coordonatorul atacurilor miliţiilor susţinute de Iran împotriva forţelor americane din regiune.

În 8 ianuarie, Iranul a ripostat la uciderea lui Soleimani printr-un atac cu rachete asupra bazei militare irakiene Ain al-Assad, unde staţionau forţe americane. Niciun militar din SUA nu a fost ucis sau rănit imediat, însă ulterior câteva sute de soldaţi au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale, scrie G4Media.ro. 

Justiţia din Iran a anunţat, la începutul lunii iunie, condamnarea la moarte a unui cetăţean iranian care a furnizat informaţii serviciilor secrete americane şi israeliene privind deplasările comandantului Qassem Soleimani, relatează portalul menţionat.