După ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a trimis Corpul de Control în Bihor să verifice cât de legal s-au făcut cele 189 de transferuri la liceu, Inspectoratul Şcolar Judeţean a anunţat, marţi, că a primit de la Bucureşti raportul final.

La loc comanda!

În baza acestuia, IŞJ Bihor a anulat 144 de transferuri din cele 189 aprobate, dar a decis şi să le reverifice şi pe restul 45. „Cele 144 sunt constatate de către Corpul de Control că nu ar respecta prevederile metodologiei. Am dispus reanalizarea tuturor situaţiilor de caz special, să nu mai avem dubii”, a declarat inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, marţi, pentru BIHOREANUL.

Transferurile la liceu se fac după repartizarea computerizată a elevilor şi doar în condiţii speciale, dintre care principala este ca media elevului transferat să fie mai mare decât ultima admisă în clasa în care îşi cere transferul. Cum în 144 de situaţii, inspectorii trimişi de Cîmpeanu au stabilit că nu au fost îndeplinite condiţiile legale de transfer, aceşti elevi revin în şcolile în care au fost admişi iniţial.

Rapoarte şi comisii

Inspectorul şcolar general a confirmat că, aşa cum a declarat ministrul Educaţiei, există „două-trei cazuri” de transferuri aprobate pentru aşa-zişi fraţi gemeni, când de fapt aceştia erau născuţi în ani diferiţi. „Încadrarea a fost făcută greşit. Nu sunt gemeni, dar sunt fraţi care au frecventat clasele I-VIII împreună, dar de vârstă diferită. Sunt două-trei cazuri”, a precizat Novac-Iuhas.

De asemenea, IŞJ Bihor a decis să readucă la 30 de elevi toate clasele care depăşesc acest număr maxim, dar şi să constituie o comisie de cercetare displinară, care să stabilească vinovaţii pentru transferurile ilegale.

„Finalizăm în prima etapă reanalizarea, sper că astăzi, apoi vom face comunicările către persoanele în cauză şi către şcoli. Vom întocmi un raport final şi vom constitui comisia de cercetare”, a precizat Novac-Iuhas, ferindu-se să facă alte aprecieri cu privire la activitatea colegilor săi.

Reclamaţi la procurori

Întrebat de BIHOREANUL ce măsuri a dispus Ministerul faţă de membrii comisiei de admitere, inspectorul general a confirmat că raportul menţionează debutul unei anchete penale. „Raportul arată că Ministerul va sesiza organele de urmărire penală pentru săvârşirea unor posibile abuzuri în serviciu de către comisia de admitere”, a declarat şeful IŞJ Bihor.

Comisia de admitere a fost prezidată de inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal şi a mai avut alţi 10 membri, toţi angajaţi ai IŞJ Bihor: Elisaveta Roşu, Florin Negruţiu, Florian Mieluţ, Călin Hoţupan, Ioana Codrean, Mircea Boţog, Emilia Ferko, Alexandru Mlinarcsik, Aurica Gog şi Ovidiu Hanga.