Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a demarat propria-i anchetă la Şcoala primară din Crânceşti, unde săptămâna trecută o fetiţă de 7 ani a murit, zdrobită de greutatea unei porţi de fier care s-a prăbuşit, nefiind ancorată.

„Trei colegi au mers la faţa locului, m-am dus şi eu. Se verifică toate clădirile care sunt structuri ale Liceului Tehnologic din Dobreşti. Deocamdată nu s-au depistat mari probleme, doar din acelea care se pot remedia rapid, de exemplu, o grămadă de lemne în curte, pe care copiii se pot urca şi răni. Ancheta este în curs, dar noi vom putea lua doar măsuri administrative. Poliţiştii şi procurorii vor stabili vinovaţii”, a declarat inspectorul şcolar general, Alin Novac Iuhas, luni, pentru BIHOREANUL.

Şeful IŞJ Bihor a precizat însă că tragedia petrecută la Crânceşti nu trebuia să aibă loc. „Este de neconceput să se întâmple aşa ceva în spaţiul şcolar, indiferent dacă e sau nu după orele de curs sau că activitatea a fost organizată de altcineva”, a spus Novac Iuhas.

Întrebat de BIHOREANUL dacă IŞJ va demara controale în şcoli, pentru a depista dacă mai sunt elevi în pericole similare, inspectorul general a spus că nu, deoarece acest lucru este în sarcina directorilor.

„Permanent le cer directorilor de şcoli să verifice baza materială a şcolii, pentru ca elevii să fie în siguranţă. Administrarea patrimoniului ţine de primării, dar colegilor directori le-am cerut întotdeauna să sesizeze reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale dacă sunt probleme”, a declarat şeful IŞJ Bihor.

Potrivit acestuia, înainte de începutul anului şcolar 2019-2020, o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Bihor, ai ISU Crişana şi ai Inspectoratului Şcolar a discutat cu primarii bihoreni, tocmai pentru a le reaminti că este de obligaţia lor să se asigure că toate clădirile şi curţile unităţilor de învăţământ sunt spaţii sigure pentru elevi şi cadre didactice.