De parcă s-ar fi dat startul vreunui festival de film, la Inspectoratul Şcolar a început un cinema-maraton de 42 de ore.

Începând de luni de la prima oră, corpul de control trimis de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, în Bihor, după ce o profesoară a sesizat că la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei s-ar fi fraudat Bacalaureatul, vizionează înregistrările din cele 14 săli de clasă în care s-a susţinut examenul.

Inspectorul şcolar general Nicolae Avram a declarat, luni, pentru BIHOREANUL că înregistrările sunt vizionate de membrii corpului de control şi de cei ai comisiei de examen din colegiu. Aceştia au misiunea să identifice fiecare elev, pentru ca la finalul vizionărilor să spună concret care elevi au copiat şi, astfel, vor fi eliminaţi din examen. Cert este că, spun surse neoficiale ale BIHOREANULUI, "telespectatorii" înregistrărilor s-au convins că elevii au copiat pe rupte la Ştei. 

După ce se va finaliza anchetarea elevilor, comisia de disciplină a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor se va concentra asupra profesorilor supraveghetori şi a comisiei de Bacalaureat din şcoală. Fără complicitatea dascălilor, elevii nu ar fi avut cum să copieze, iar profesorii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă excluderea din învăţământ, prin desfacerea contractului de muncă.

Între timp, a mai spus Avram, IŞJ Bihor a făcut şi o plângere la Poliţia Ştei, pentru fraudarea examenului de Bacalaureat.

O profesoară din Timiş a sesizat, vineri, Ministerul Educaţiei, printr-un apel la TelVerde, că 42 de lucrări de matematică de la Colegiul Unirea Ştei au greşeli similare, existând astfel suspiciunea că elevii au copiat. În urma acestei sesizări, şefii IŞJ Bihor au vizionat înregistrările video din colegiu şi au concluzionat că în 10 din cele 14 săli s-a copiat. Pentru a lămuri situaţia, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi-a trimis corpul de control în Bihor.

UPDATE:

După ore bune de vizionări, luni la ora 17 comisia din IŞJ Bihor încă viziona înregistrările de la Ştei. "Vom putea prezenta nişte concluzii abia mâine (n.r. marţi)", a declarat pentru BIHOREANUL inspectorul general Nicolae Avram. 

Citeşte şi articolul "Fraudă la Bac: Aproape 200 de elevi din Ştei riscă să fie eliminaţi din examen, pentru că au copiat în grup!"