La concursul de titularizare din acest an, Bihorul a avut doar 32 posturi disponibile pentru cei dornici să obţină un contract pe perioadă nedeterminată într-o şcoală, mai puţine ca niciodată. Deşi concurenţa a fost de 40 pe un loc, doar 20 de catedre au fost şi ocupate, pentru diferenţa de 12 negăsindu-se doritori care să fi obţinut măcar 7 la examen, condiţie obligatorie.

Bihorel a aflat că majoritatea posturilor rămase vacante sunt dedicate profesorilor vorbitori de limba maghiară. De pildă, la şcoala din Tarcea se caută profesori care să predea biologie şi chimie în maghiară, la Salonta profesori pentru specializările comerţ şi construcţii în aceeaşi limbă, iar la un centru educaţional din Oradea o educatoare de învăţământ special, tot vorbitoare de maghiară. În lipsa unor titulari, posturile vor fi preluate de suplinitori sau de pensionari.

Lipsa dascălilor maghiari este o problemă pentru comunităţile respective, dar în mod cert şi pentru politicienii UDMR, care şi-au făcut un ţel din a cere tot mai multe clase cu predare în ungureşte. Acum iată că au clase, dar n-au profesori.