Israelul, ţara cu cele mai multe vaccinări raportat la numărul populaţiei, de peste 40%, și unde studiile arată că pandemia de Covid-19 pierde din viteză, a trecut la următoarea etapă: vaccinarea adolescenţilor cu vârste între 16 şi 18 ani, anunţă Digi24.ro

Potrivit sursei citate, minorii care vor să se vaccineze au nevoie de acordul părinţilor sau al tutorilor lor şi pot refuza vaccinarea pe motiv de sănătate, dacă suferă de anumite alergii sau afecţiuni cu risc de efecte secundare. Cei mai mulţi vor să facă vaccinul pentru că vor să scape de izolare.

Ce spun elevii

"Am venit să fac vaccinul pentru ca noi, elevii, să ne putem întoarce la şcoală cât de curând", a declarat jurnaliştilor israelieni un tânăr, adăugând că vara trecută a fost nevoit să intre în carantină după confirmarea unui caz în clasa lui. "Carantina nu va mai fi necesară dacă ne vaccinăm", a mai argumentat el.

O altă adolescentă, din clasa a XII-a, a mărturisit că se vaccinează pentru că "este important să revenim la normal, să scăpăm de coronavirus". "Să ne putem întâlni din nou cu prietenii, să mergem ca până acum la cursuri, nu prin Zoom, ne va ajuta să reuşim la examenele finale", a precizat tânăra.

Pandemie frânată

În Israel, campania naţională de vaccinare a început pe 19 decembrie şi a avansat intr-un ritm intens, impus de premierul Benjamin Netanyahu. De altfel, el a fost şi prima persoană din această ţară care s-a vaccinat anti-Covid cu vaccinul Pfizer / BioNtech. De atunci, în Israel se vaccinează circa 150.000 de oameni pe zi, iar oficialii acestei ţări şi-au propus ca, până la jumătatea lunii martie, să vaccineze 5 din cele 9 milioane de cetăţeni cu ambele doze de vaccin anti-Covid, mai arată Digi24.

Campania susţinută de vaccinare pare că are efect. Mai multe studii arată că în Israel vaccinarea a încetinit răspândirea virusului, iar numărul formelor grave de boală e în scădere. Internările au scăzut cu 60% în rândul pacienţilor de peste 60 de ani, arată sursa citată, cu precizarea că "la trei săptămâni de la prima doză, chiar dacă se infectează, chiar şi pacienţii din grupe de risc dezvoltă forme mai puţin grave, unii chiar nu mai au nevoie de spitalizare".

Cu toate că pandemia nu mai avansează în ritm atât de alert, Israelul nu lasă garda jos. Pentru că noile tulpini ale coronavirusului se răspândesc foarte rapid, oficialii au decis să anuleze până pe 31 ianuarie toate zborurile de pasageri. Decizia intră în vigoare marţi, la miezul nopţii, făcând excepţie avioanele de marfă, cele pentru stingerea incendiilor şi cele de urgenţă medicală. Noile restricţii se aplică şi companiilor aeriene interne ale căror zboruri vor avea loc doar în situaţii excepţionale. "Sigilăm ermetic ţara", a spus premierul israelian.

Somaţie pentru AstraZeneca

În altă ordine de idei, tot Digi24 mai scrie că, luni seară, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunțat că AstraZeneca nu va mai livra toate dozele de vaccin negociate de Comisia Europeană şi a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condiţiile în care vaccinul a fost finanţat cu bani europeni. "Noul calendar este inacceptabil", a spus Stella Kyriakides, într-o conferinţă de presă în care a anunţat şi un mecanism de transparenţă, prin care companiile vor fi obligate să anunţe exporturile către ţările non-UE. 

"Uniunea Europeană vrea să ştie cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns şi cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară", a precizat Stella Kyriakides.

O altă noutate, de luni, din domeniul vaccinării anti-Covid este că vaccinul de la compania Moderna pare să fie eficient şi contra noilor tulpini de coronavirus, depistate în Marea Britanie, respectiv Africa de Sud.

Totuşi, eficienţa vaccinului pare să fie mai mică în cazul variantei sud-africane şi de aceea, experţii companiei se gândesc la soluţii de îmbunătăţire a vaccinului, mai scrie Digi24.