O nouă isterie a cuprins România. Părinţii din întreaga ţară sunt alertaţi de diferite zvonuri şi mesaje ce circulă pe internet cum că se fură copii pentru trafic de organe. Totuşi, la poliţie nu s-a înregistrat nicio plângere cu aceste informaţii.

"Cică îi ia şi îi bagă direct în maşină, ţi-i smulge de lângă tine, pe stradă, nu ai timp să reacţionezi". "Din Parcul Tineretului ar fi dispărut un copil acum câteva săptămâni, iar altul pe (strada) Giurgiului". "Eu am primit un email cu nişte grozăvii despre răpiri de copii". Sunt frânturi din discuţii purtate de mame în parcurile de Capitală, notate de Gândul.

Isteria despre cazurile de răpiri şi dispariţii de copii a cuprins tot mai mulţi părinţi. Mulţi dintre ei spun că au auzit despre cel puţin un caz în care era vorba despre dispariţia unui copil. În multe astfel de relatări, răpirea copiilor ar fi avut loc pentru a li se preleva organe.

Totodată, pe Facebook circulă mesaje de alertă privind răpirile. Unul dintre ele, intitulat "Atenţie, părinţi, se fură copii!", povesteşte pe larg diverse "mărturii" ale unor persoane care au văzut sau au auzit de răpiri de copii, care vorbesc despre cazuri de copii răpiţi şi returnaţi fără un rinichi sau fără un plămân. Textul oferă locaţii precise din care ar fi fost răpiţi copiii, oferă amănunte despre răpiri, ba chiar vorbeşte despre o presupusă "reţea infracţională" din Bulgaria, care se ocupă cu prelevarea de organe de la copii răpiţi. Pentru credibilitate, textul începe cu relatarea unei "mămici" care ar lucra la serviciul Evidenţa Populaţiei, dintr-o secţie de Poliţie, şi care "părea că ştie ce vorbeşte".

Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei din Capitală susţin că, în ciuda zvonurilor, nu s-a înregistrat nicio plângere cu aceste presupuse cazuri. "Zvonurile au început să circule pe email. Sunt mesaje scrise bine, se vede că autorul are condei, dar se vede că sunt scrise de aceeaşi persoană. Circulă mai multe poveşti cu răpiri de copii: în parcul Kiseleff, în IOR, la Mall, cu poliţişti care vin la multinaţionale să-i avertizeze pe angajaţi că se răpesc copii", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Bucureşti, Diana Sarca.