La Consiliul Judeţean se respectă proverbul "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". Aleşii PNL au respins, miercuri, din nou proiectul prin care Consiliul Judeţean dorea să aloce un teren de 2.200 mp pe str. Traian Blajovici nr. 2 către AJOFM Bihor.

Centru în stand-by

Agenţia are nevoie de un teren pentru un proiect european de construcţie a unui centru de metodică, cercetare şi formare profesională care ar studia cerinţele pe piaţa muncii din zonă, în valoare de circa 2 milioane euro. Centrul şi-ar asuma rolul de a măsura şi proiecta piaţa forţei de muncă din judeţele Bihor şi Hajdu-Bihar, date care nu există la ora actuală pe piaţa muncii.

În condiţiile în care nu are un teren alocat, însă, acesta nu poate fi depus spre finanţare prin programul Interreg România - Ungaria, aşa cum era plănuit.

Liderul liberalilor, Ionel Avrigeanu, a explicat că aceştia se opun proiectului deoarece terenul ales li se pare nepotrivit. "Am mai propus şi la şedinţa trecută ca terenul să fie alocat din terenul Consiliului Judeţean de pe str. Armatei Române, zonă în care funcţionează deja mai multe instituţii, precum ITM, OCOT, Colegiul Partenie Cosma şi Biblioteca Judeţeană", a spus Avrigeanu.

Respins!

Acestuia i-au răspuns preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang, ambii subliniind că terenul din strada Traian Blajovici a fost ales pentru a fi alocat spre AJOFM Bihor în urma unei analize atente.

De asemenea, aceştia au spus că terenul propus de PNL, adică cel din Armatei Române, de circa 4.000 mp, ar putea fi folosit la un moment dat pentru construcţia unui sediu al Consiliului Judeţean.

La fel ca în şedinţa precedentă a CJ Bihor, liberalii au votat împotriva proiectului. Cum era unul de patrimoniu, deci avea nevoie de 24 voturi "pentru", acesta a fost respins.

Metoda "care pe care"

Supăraţi că PNL-iştii s-au opus din nou proiectului, liderii CJ Bihor au spus că, în acest context, se vor "ruga" de primarii din comune apropiate, precum Borş sau Sînmartin, să aloce un teren proiectului.

În plus, ca replică la gestul PNL-iştilor, consilierii UDMR-PSD-ALDE au respins proiectul aflat pe ordinea de zi prin care CJ Bihor ceda în administrare Primăriei Oradea un teren de 2.600 mp destinat prelungirii drumului de legătură din zona Campusului Şcolar Partenie Cosma către pârâul Peţa şi realizarea unei piste de biciclete. "Este, cred, o premieră ceea ce se întâmplă. Executivul nu votează proiectul pe care l-a pus pe ordinea de zi", a remarcat Avrigeanu.

În urma şedinţei, liderul PNL a comentat în faţa presei că aleşii UDMR-PSD-ALDE au respins proiectul "de ciudă", pe când liberalii au avut un motiv argumentat şi anume terenul care ar fi nepotrivit pentru un astfel de centru.

La fel, consilierul Dacian Foncea a spus că, în CF, terenul din Traian Blajovici nr. 2 are destinaţia de Spital Judeţean, aşadar nu ar fi putut vota un proiect prin care acel teren este dezmembrat pentru a se construi un alt obiectiv.