Istoria şi declinul unităţii miniere din Şuncuiuş au fost prezentate de o studentă în anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Antonia Dobai (foto), tânără originară chiar din Şuncuiuş, a publicat online, în revista studenţească Intro, un articol care se concentrează asupra degradării din prezent a exploatării care în anii '80 a cunoscut perioada de apogeu, când peste 90% din necesarul de argilă al fabricilor de ceramică din România era asigurat de această unitate.

Unitatea minieră din Şuncuiuş avea în acea perioadă 2.500 de angajaţi care lucrau în trei schimburi, iar articolul subliniază impactul economic pe care aceasta l-a avut asupra localităţii. 

Antonia Ștefania Doboi

„În 1957, aici a fost înfiinţată o unitate minieră care avea două puncte de exploatare subterane: Sectorul Recea şi Sectorul Bălnaca-Groşi. După vreo 20 de ani de muncă, geologii au descoperit că argila din zonă e mai aproape de lumină decât de întuneric, astfel că, în 1983, s-a deschis şi o exploatare de suprafaţă, Cariera Recea. Aici era singurul loc din ţară unde se extrăgea argilă refractară”, se menţionează în articol.

Pe de altă parte, sunt făcute şi referiri la viaţa socială. Se vorbeşte despre Ziua Minerului, sărbătoare ce aduna atunci sute de oameni sau despre echipa de fotbal Minerul Şuncuiuş ori formaţia de muzică locală.

Folosindu-se de mărturiile unor localnici care au lucrat la exploatarea din Şuncuiuş, privatizată la începutul anilor 2000 şi care numără în prezent doar şase angajaţi, tânăra în vârstă de 19 ani arată cum astăzi, clădirile şi facilităţile minei stau în ruină, iar localitatea, odată vibrantă, suferă de pe urma depopulării. 

Citeşte AICI articolul complet al Antoniei, publicat în revista Intro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!