Elevii maghiari vor învăţa despre Horia, Cloşca şi Crişan sau chiar despre Marea Unire în limba maghiară. Iniţiativa aparţine UDMR, care se pare că încearcă introducerea a cât mai multe materii care să fie învăţate în limba maternă.

Dreptul de a învăţa Istoria şi Geografia în limba maternă a fost votat cu 111 voturi "pentru", 45 "împotrivă" şi 10 abţineri. Parlamentarii au avut nevoie de trei zile pentru a trece prin Camera Deputaţilor legea Educaţiei. Discuţiile au fost pline de contre între parlamentarii Opoziţiei PSD şi PNL şi cei ai PDL.

Noul proiect al legii prevede predarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale, la absolut toate nivelurile şcolare. Legea mai prevede şi că pentru minoritari limba română se predă după manuale speciale, ca o limbă străină.

Pentru a rămâne împreună la guvernare, democrat-liberalii au acceptat imediat cererile UDMR. În semn de protest faţă de forţarea votului, liberalii au părăsit sala de şedinţă.

Acuzaţiile la noua lege a Educaţiei nu au întârziat să apară. Fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei a declarat că proiectul a devenit, din Legea educaţiei naţionale Legea educaţiei anti-naţionale. Şi deputatul PNL Adriana Săftoiu a catalogat legea ca fiind una ruşinoasă pentru că sacrifică identitatea naţională.

Din Cameră, legea educaţiei va intra în dezbaterea Senatului, for decizional în acest caz.