Renumitul istoric britanic Dennis Deletant va susține joi, 5 septembrie, o conferință pe tema "Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944", organizată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Evenimentul, care va începe la ora 17.00, în sala de conferințe a MȚC, va fi moderat de istoricul Gabriel Moisa, managerul instituției de cultură.

Lovitura de stat din 23 august 1944 a fost momentul în care România a schimbat tabăra în Al Doilea Război Mondial. Regele Mihai l-a înlăturat pe dictatorul Ion Antonescu şi a scos România din alianţa cu Germania nazistă, trecând de partea Aliaţilor (URSS, SUA, Marea Britanie). Această decizie a grăbit sfârşitul războiului în Europa, dar a dus şi la ocupaţia sovietică şi, ulterior, la instaurarea comunismului în România.

Prof. univ. dr. Dennis Deletant este cunoscut pentru cercetările sale asupra regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu şi pentru numeroasele sale publicaţii în domeniul istoriei româneşti. El se va afla pentru a doua oară într-o conferinţă la Oradea.

Istoricul britanic în vârstă de 78 de ani este profesor de studii româneşti la School of Slavonic and East European Studies (SSEES), parte a University College din Londra, iar pe lângă activitatea academică a fost implicat de-a lungul timpului în diverse proiecte educaţionale şi culturale româno-engleze.

„Datorită muncii sale neobosite şi a dedicării sale în studierea istoriei României, Dennis Deletant este considerat unul dintre cei mai importanţi experţi occidentali în ceea ce priveşte istoria recentă a României şi impactul comunismului în Europa de Est", se arată într-un comunicat trimis de MŢC.

După conferinţă, va avea loc lansarea cărţii sale recente, "România 1916-1941. O istorie politică", publicată în 2024 de Editura Humanitas. Lucrarea prezintă documente valoroase despre Basarabia, politica externă a României şi perioada interbelică.

„În volumul România 1916-1941. O istorie politică sunt reproduse patru documente extrem de valoroase: un raport al spionajului britanic cu privire la situaţia din Basarabia, din februarie 1918; o descriere a Basarabiei din perspectiva unui ofiţer britanic, începând cu 1934; extrase din însemnările corespondentului The Times în România din 1928 până în 1940 şi un memoriu inestimabil despre politica externă a României în perioada interbelică, redactat de Iuliu Maniu şi transmis guvernului britanic în aprilie 1942", au precizat reprezentanţii muzeului.

Acest eveniment încheie ediţia a II-a a programului cultural estival "Tipografii de idei | #hailamuzeu".

Organizatori sunt Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!