Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Oradea şi, totodată, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa a fost numit de Ilie Bolojan manager interimar al complexului muzeal.

„Domnul Gabriel-Florin Moisa va ocupa funcția de manager interimar al Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal. În prezent, domnia sa ocupă funcția de muzeograf 1A în cadrul instituției”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Consiliul Judeţean Bihor.

Gabriel Moisa este profesor la Facultatea de Istorie, Relaţii internaţionale, Ştiinţe politice şi știinţele comunicării de la Universitatea din Oradea, unde predă istoria contemporană a României, istoriografie românească, istorie şi politică în România comunistă. Din 2012 a ocupat funcția de prodecan al facultății, iar din 2020 este decanul acesteia. 

A efectuat stagii de cercetare şi documentare şi a susţinut cursuri şi conferinţe în Italia, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Ungaria. A publicat, ca unic autor sau în colaborare, peste 30 de cărţi, subliniază reprezentanţii CJ Bihor într-o prezentare a noului manager al MŢC.

Numirea sa vine în contextul în care contractul de management al lui Aurel Chiriac, istoric şi critic de artă, a încetat din 5 august, după ce longevivul director, care a condus Muzeul Ţării Crişurilor timp de 27 de ani, nu a obţinut o notă mai mare de 7 la prezentarea unui proiect de management, cerut în condiţiile în care MŢC a preluat recent şi Muzeul oraşului Oradea. 

O zi mai târziu, vineri, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a emis o dispoziţie prin care l-a numit interimar pe Gabriel Moisa, care va prelua atribuţiile de luni, 9 august. 

Conform reprezentanţilor CJ Bihor, Gabriel Moisa va conduce MŢC până la ocuparea postului de manager prin concurs.