Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana - Bihor a anunțat vineri cauzele incendiului produs joi seară la parterul unui bloc de pe strada Grădinarilor din cartierul orădean Velența. Focul a fost provocat de o trotinetă electrică lăsată sub tensiune, după cum arată cercetările făcute de pompieri.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, focul a fost sesizat prin 112 la ora 21.54, la caz deplasându-se echipajele de pompieri ale Detașamentului 1 Oradea, care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea.

„Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul, ce se manifesta în holul și bucătăria apartamentului, în aproximativ 10 minute, împiedicând propagarea acestuia la camerele locuinței și salvând astfel bunurile proprietarilor”, explică informarea ISU.

Astfel, pagubele au fost limitate la o trotinetă electrică, o mașină de spălat și bunurile depozitate în holul apartamentului.

Interesantă este cauza de la care a pornit totul: o trotinetă lăsată la încărcat.

„Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic al curentului electric, produs de un încărcător de trotinetă electrică lăsat sub tensiune”, arată ISU.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În acest context, ISU Crișana amintește că folosirea tot mai frecventă a trotinetelor electrice a dat naștere și tot mai multor incidente ce le vizează.

Sursa citată arată că, în ultimii 2 ani, la nivel european au fost semnalate o serie de evenimente în care, trotinetele electrice s-au aprins sau au explodat pe timpul încărcării acestora.

Având în vedere numărul deținătorilor unor astfel de vehicule electrice crește inclusiv în Bihor, pompierii bihoreni recomandă cetățenilor respectarea unor măsuri de protecție și prevenire a situațiilor de urgență.

Le regăsiți integral mai jos:

- respectați recomandările de exploatare ale producătorilor;

- se recomandă ca încărcarea acestora să fie efectuată, pe cât posibil, în spații deschise sau în spații sigure, la distanță de materialele combustibile;

- a se evita încărcarea acestora pe timpul nopții, în subsol sau garaje;

- respectați durata de încărcare recomandată de producător;

- urmăriți semnele de supraîncălzire; ele ar putea indica probleme tehnice cauzatoare de incendii sau de explozii;

- alocaţi încărcătorului o priză distinctă. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, - aceasta se poate încălzi, existând riscul producerii unui incendiu;

- nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, aparatele electrice, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.

Dacă sesizați izbucnirea un incendiu în timpul încărcării, iar vehiculul este în interior, încercați să îl scoateți în aer liber. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să deconectați încărcătorul din priză și să deschideți ferestrele și geamurile.

Este foarte important să vă îndepărtați de vehiculul electric, întrucât explozia acumulatorului degajă gaze toxice și provoacă vătămări fizice grave.

Nu încercați să stingeți focul produs de explozia acumulatorului! Puneți-vă în siguranță, sesizați imediat serviciul 112 și așteptați sosirea echipajelor de intervenție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!