Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana urmează să mai primească două autospeciale de ultimă generaţie în cadrul etapei a doua a unui proiect european. Lansarea acestei etape a avut loc joi la sediul ISU, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Cornel Popa.

În prima etapă, ISU Crişana s-a dotat cu 11 autospeciale noi, parte dintre ele fiind prezentate, joi, la eveniment. Acestea sunt: a autoambulanţă de tip C pentru terapie intensivă mobilă, o autospecială pentru intervenţii la incendii de medie capacitate, o autospecială de intervenţie la incendii de capacitate mărită, o autospecială pentru descarcerări grele (accidente de circulaţie, feroviare) şi o autospecială de CBRN pentru intervenţii chimice, biologice, radiologice şi nucleare, cu o remorcă pentru echipamente specifice, dar şi un cort pentru trierea răniţilor.

Generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU, a declarat că aceste echipamente de ultimă generaţie au îmbunătăţit atât timpii cât şi calitatea intervenţiei pompierilor bihoreni. "Timpul mediu de intervenţie a scăzut la 12 minute în mediul rural şi 8 minute în mediul urban. Am reuşit să înlocuim tehnica veche. La ora actuală ISU Crişana are un grad de dotare aproape de 90%, iar timpul de lucru se înscrie în standardele europene", a declarat Baş.

În etapa a doua, ISU Crişana urmează să primească a autospecială pentru lucru cu apă şi spumă şi o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Proiectul "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord - Etapa II" are o valoare totală de 7.988.862 de lei, din care judeţului Bihor îi revine 1.684.726 de lei. Din această sumă, finanţarea nerambursabilă este de 1.331.477 lei. În total, şase judeţene vor beneficia de pe urma etapei a doua a acestui proiect.

În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa le-a mulţumit militarilor ISU pentru munca lor şi a propus ca, de ziua pompierilor, să iasă într-o paradă prin oraş pentru a prezenta echipamentele şi dotările lor.