Pe 30 septembrie a expirat termenul în care proprietarii construcţiilor şi amenajărilor prevăzute în HG 571/2016 că trebuie să-şi obţină autorizaţiile de securitate la incendiu puteau intra în legalitate. După aproape o lună, în Bihor mai sunt multe clădiri publice care nu au acest document.
Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, colonel Sorin Caba, în total în Bihor sunt 881 de clădiri şi amenajări care ar trebui să deţină autorizaţia, dar totuşi nu o au. Din acestea, o parte însemnată sunt construcţii aparţinând unor şcoli sau spitale.
"Din 856 de construcţii cu specificul învăţământ, în acest moment 120 sunt construcţii neautorizate. Este o dinamică destul de lentă la nivelul judeţului, dar aspectele nu ţin de noi, ci ţin de unităţile de învăţământ", a declarat Sorin Caba, miercuri, într-o conferinţă de presă. Pe de altă parte, 61 de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor au autorizaţia, iar 675 nu o necesită.
Inspectorul şef a mai spus că alte 9 clădiri ce aparţin unor unităţi medicale sunt în aceeaşi situaţie, de a nu avea autorizaţia.
Şeful ISU Crişana nu a nominalizat aceste construcţii. În schimb, a anunţat că, tocmai pentru ca bihorenii să ştie care este situaţia reală din judeţul lor, ISU Crişana a publicat, pe site-ul propriu, evidenţa autorizaţiilor de securitate la incendiu, adică o listă cu cele 1.719 clădiri care au obţinut, de-a lungul anilor, documentul cu pricina, inclusiv data la care au primit autorizaţia.
Printre aceste construcţii se numără clădiri importante din Oradea, precum Arena Antonio Alexe, Cetatea, stadionul Iuliu Bodola, campusul şcolar, Aquapark-ul ori piaţa Rogerius. Potrivit lui Caba, această listă va fi actualizată, pe măsură ce şi alte clădiri vor obţine autorizaţia.
Conform legii, proprietarii clădirilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Deocamdată, angajaţii ISU Crişana au făcut 494 de controale la aceste clădiri, dar nu au scris nicio amendă, inspectorul şef precizând că rolul ISU Crişana este, întâi de toate, preventiv.
Printre altele, au nevoie de autorizaţia de securitate la incendiu clădiri în care funcţionează sediile autorităţilor publice, locale şi centrale, activităţi de comerţ, activităţi culturale, centre de agrement, clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 150 mp), unităţile de primire turişti cu mai mult de 8 camere, clădirile civile subterane, staţiile de distribuţie carburanţi ori sălile sportive cu o capacitate mai mare de 200 de locuri.
Bihorenii preocupaţi de acest subiect pot participa joi, de la ora 12, la o întâlnire la sediul ISU Crişana organizată exact pe această temă, sau pot consulta un ghid anume realizat, pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.