Pompierii le cer bihorenilor să acorde o atenţie sporită instalaţiilor electrice, deoarece acestea reprezintă unul dintre principalele motive ale declanşării incendiilor în judeţul Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis joi de ISU Crişana, în primele cinci luni din acest an, pompierii bihoreni au fost chemaţi să stingă 32 de incendii de natură electrică, produse la locuinţe şi/sau la construcţii auxiliare din cadrul gospodăriilor cetăţenilor ori la clădiri aparţinând unor societăţi comerciale.

Cel mai recent incendiu de acest gen a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 19.40, la o casă de pe strada Unirii din Marghita. Când cele trei echipaje de pompieri au ajuns acolo, mansarda casei era în flăcări şi exista riscul să se extindă la acoperiş şi la alte încăperi.

"Pompierii militari au localizat şi lichidat focarele de incendiu în aproximativ 20 de minute, reuşind să împiedice propagarea acestuia la întreaga locuinţă şi să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă", se arată în comunicat. Focul a distrus o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi tavan de scândură, iar cercetările pompierilor au scos la iveală că incendiul a fost generat, cel mai probabil, de un conductor electric defect. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În acest context, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor incendii de natură electrică. Sub nicio formă, nu trebuie folosite instalaţii şi aparate electrice defecte sau improvizate, cu prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protective, iar instalaţia electrică nu trebuie suprasolitată.

"Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii şi aparate electrice şi pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat. Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude şi nu trageţi de cablu pentru debranşarea lor", mai transmit pompierii.