Colonelul Sorin Lucaciu, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din România, fost ataşat al Ministerului de Externe la sediul NATO, a declarat luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată alături de şeful ISU Crişana, generalul Ioan Baş, că este "încântat" de realizările din ultimii ani ale Inspectoratului din Bihor, pe care vrea să îl dea ca exemplu tuturor celorlalte structuri din ţară. Ceea ce, a spus Lucaciu, se va întâmpla cu prilejul unui schimb de experienţă care va fi găzduit la Oradea, şi la care vor participa reprezentanţii celorlalte inspectorate judeţene.

"Realizările ISU Crişana din ultima perioadă pot fi date ca exemplu tuturor celorlalte. Pentru aceasta, voi organiza aici următoarea întâlnire cu toţi şefii de inspectorate în speranţa că cei care vor veni la Oradea vor încerca să imite realizările şi modul de lucru de aici", a declarat Sorin Lucaciu.

Motivul vizitei şefului IGSU la Oradea este că acesta intenţionează să aducă îmbunătăţiri sistemului informatic al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, primul pas fiind introducerea unui sistem de management informaţional, care va fi operaţional până la sfârşitul acestui an.

"Avem deja sistemul 112 la care se semnalează problemele care necesită intervenţiie, dar pe lângă acesta trebuie să punem la punct un alt sistem prin intermediul căruia şefii inspectoratelor să ştie la nivel local şi naţional care sunt zonele afectate la nivelul fiecărui judeţ, unde s-a intervenit, cum, care este resursa care s-a consumat pentru intervenţii şi care este resursa disponibilă", a declarat Lucaciu.

Un alt obiectiv pe care şeful IGSU îl consideră necesar este actualizarea ghidului de carieră al angajaţilor, în aşa fel încât aceştia să se perfecţioneze permanent. "Pentru a-i face pe oameni să-şi dorească să devină pompieri şi pentru a creşte concurenţa în interiorul inspectoratelor va trebui să punem la punct scări şi ierarhii. Spre exemplu, să avem un departament special pentru intervenţii atomice şi chimice, la care să se ajungă prin multă muncă, iar personalul să muncească până la a ajunge la acel departament", a explicat Sorin Lucaciu.

Şeful ISU Crişana, generalul Ioan Baş, a vorbit în aceeaşi conferinţă de presă despre disponibilizările care vor avea loc în următoarea perioadă în instituţie, precizînd că, deşi la început se prefigura că vor fi date concediate 80-85 de persoane, numărul acestora va fi mai mic, deoarece mai mulţi angajaţi şi-au dat deja demisia.