Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi Consiliul Judeţean Bihor au încheiat un amplu proiect de dotare cu echipamente a unităţii şi subunităţilor de pompieri din judeţ, derulat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, reprezentanţii celor două instituţii au anunţat că, prin acest proiect derulat în trei etape, din care etapele a doua şi a treia realizate cu banii economisiţi în etapa precedentă, inspectoratele din nord-vestul României au atras 12 milioane de euro, din totalul de 90 milioane de euro dedicaţi programului naţional. „Poate să constituie un exemplu de atragere a fondurilor europene”, a declarat generalul de brigadă Ioan Baş, şeful ISU Crişana.

În total, prin acest proiect, din 2012 încoace, ISU Crişana s-a dotat cu 14 autospeciale, printre care o autoambulanţă de tip C pentru terapie intensivă mobilă, o autospecială pentru descărcări grele, o autospecială CBRN pentru intervenţii chimice, biologice, radiologice şi nucleare şi o autospecială pentru lucrul la înălţime. „Nu s-au înregistrat probleme de natură tehnică, ele corespund necesităţilor pentru care au fost proiectate şi achiziţionate de noi, astfel încât achiziţia acestor mijloace a contribuit la o înnoire cu 20% a parcului auto al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana”, a declarat Baş.

Generalul a mai spus că autospecialele au contribuit la reducerea timpului de intervenţie al pompierilor bihoreni: în cele mai îndepărtate puncte de subunităţile din judeţ, militarii ajung acum în cel mult 25 de minute, în timp ce înainte de 2012 ajungeau în 30 de minute. „Lumea vrea performanţă de la serviciile publice în general, iar de la serviciile pentru situaţii de urgenţă performanţa este clamată cu desăvârşire”, a mai spus Baş.

ISU Crişana speră că va mai primi şi alte maşini achiziţionate pe bani europeni, însă procedura se schimbă. În următorul ciclu de finanţare europeană, proiectele de acest gen se vor face doar de la Bucureşti, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „Sper să se ţină cont de părerile specialiştilor şi de particularităţile fiecărei zone”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, în aceeaşi conferinţă de presă.