La câteva ore de la conferinţa comună a MAI pe această temă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al Judeţului Bihor a explicat, duminică seară, şi printr-un comunicat, felul în care a gestionat incendiul dezastruos de la palatul Episcopiei Greco Catolice din Oradea.

Potrivit documentului, apelul care anunţa producerea incendiului a fost primit în dispeceratul ISU la ora 21.49, moment în care au fost alertate primele echipaje de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea. În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau violent la acoperişul clădirii şi la etajul 1, existând riscul propagării acestora la construcţiile învecinate.

Aşa cum a explicat anterior şi maiorul Csilik Alexandru – Adrian, prim adjunctul şefului ISU Crişana, pompierii au ajuns la ora 21.51.

"Au realizat un dispozitiv de stingere în interiorul clădirii în primele 5 minute de la sosire, acţionând simultan pentru calarea autoscărilor şi realizarea dispozitivul de stingere din exterior. Totodată, a fost activată grupa operativă a inspectoratului şi  s-a solicitat suplimentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie, astfel încât, succesiv, la locul evenimentului a fost mobilizat un efectiv de 114 subofiţeri pompieri şi 6 ofiţeri din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Gărzii de Intervenţie 1 Mai şi al Staţiei Săcueni, care, sub coordonarea inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", colonel Caba Sorin Mihai, au acţionat cu 10 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi două autospeciale de lucru la înălţime, intervenind pentru localizarea incendiului atât din exteriorul cât şi din interiorul clădirii", arată comunicatul.

Informarea mai specifică şi faptul că s-a solicitat sprijinul echipajelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, pentru evacuarea cetăţenilor care se aflau în proximitatea clădirii incendiate, în scopul protejării acestora.

"Persoanele care domiciliau în clădirile din apropierea Palatului Episcopal Greco-Catolic s-au autoevacuat, din fericire neînregistrându-se victime nici în rândul populaţiei şi nici în cel al forţelor de intervenţie", mai transmit pompierii.

Focul a fost stins după aproximativ 3 ore, la ora 00.35, forţele de intervenţie împiedicând propagarea acestuia la parterul clădirii precum şi la clădirile învecinate.

Flăcările au cuprins acoperişul şi etajul clădirii, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 1.300 metri pătraţi.

În momentul de faţă, cauza şi împrejurările determinante ale evenimentului sunt în curs de cercetare, mai transmite ISU.