Poliţia Bihor a anunţat reţinerea în cursul zilei de luni, de către poliţiştii Compartimentului Urmăriri, a unui cetăţean italian dat în urmărire internaţională şi căutat de autorităţile din Italia pentru aderare la un grup infracţional organizat de tip mafiot.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bihor emis marţi, autorităţile italiene au emis pe numele bărbatului în vârstă de 35 de ani un mandat european de arestare, cu bănuiala că a aderat la grupul infracţional care se ocupă de asasinate, trafic de stupefiante şi vătămări corporale grave în scop de intimidare.

Suspectul a fost prezentat unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, care a emis pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, fiind depus, aşadar, în Arestul Poliţiei până va fi dus în faţa unui judecător al Curţii de Apel, în vederea soluţionării predării sale către autorităţile italiene.

Individul se numeşte Salvatore Aprigliano şi, potrivit surselor BIHOREANULUI, aceasta a fost ridicat dintr-un apartament din Oradea, unde locuia în chirie alături de alți italieni.

Potrivit publicaţiei crotoneinforma.it, Aprigliano era vizat într-o anchetă a carabinierilor italieni, alături de alte 11 indivizi, aceştia din urmă fiind ridicaţi, luni, în cadrul unei operaţiuni ample care s-a desfăşurat în localitatea Roccabernarda.

Ancheta a pornit a pornit de la uciderea unui localnic din Roccabernarda şi o tentativă de omor comisă asupra fratelui acestuia, pe 31 mai 2014. În timpul anchetei, carabinierii au descoperit că în zonă s-a dezvoltată o adevărată grupare mafiotă, care fura sau ucidea animalele localnicilor, le distrugea culturile, vehiculele, sistemele de irigaţii sau utilajele, pentru a-i obliga la plata unor taxe de protecţie, creând altfel o stare de frică, cu scopul de a controla puținele resurse economice ale zonei.

În urma descinderilor de luni au fost reținute 11 persoane, iar Salvatore Aprigliano a fost dat în urmãrire internațională, fiind prins şi reţinut la Oradea.

Marţi, italianul a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea, unde un judecător de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea provizorie a acestuia pe o durată de 15 zile, măsură pe care Aprigliano o poate contesta în termen de 24 de ore de la pronunţare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.