Italianul Raimondo Ercole, care locuieşte de 15 ani în Oradea şi lucrează alături de o echipă din Italia la restaurarea ansamblului Duiliu Marcu din Piaţa Unirii, susţine că nu a provocat intenţionat incidentul de marţi seară de la Critical Mass, aşa cum l-au acuzat mulţi dintre biciclişti.

Bărbatul, care a fost aproape de a fi linşat de bicicliştii adunaţi în faţa Primăriei la o nouă ediţie a marşului Critical Mass după ce a forţat intrarea cu maşina printre ei, a afirmat că tot ce voia să facă a fost să iasă cu maşina din şantier pentru a aduce înapoi nişte materiale necesare lucrării.

Mai mult decât atât, italianul susţine, într-o declaraţie dată cotidianului Jurnal bihorean, că nu a fost informat că în faţa Primăriei are loc o acţiune organizată şi autorizată, mai ales în condiţiile în care chiar în ziua respectivă se lucrase pe o porţiune a acelui platou.

Cât despre faptul că a turat maşina şi a apăsat puternic pe acceleraţie când deja se afla între sutele de biciclişti participanţi la Critical Mass, bărbatul a declarat că, de fapt, sunetul de demaraj ar fi fost provocat de faptul că maşina sa are toba spartă şi avea o tobă nouă chiar în portbagaj. De asemenea, Raimondo Ercole a susţinut că s-a şi speriat de bicicliştii nervoşi, el considerând că, în mod normal, aceştia ar fi trebuit să-i facă loc printre ei până la ieşirea spre strada Tudor Vladimirescu.

Drept urmare, bărbatul nu se simte vinovat de cele întâmplate marţi seară, în faţa Primăriei Oradea, însă a vrut să-şi ceară scuze celor pe care i-a speriat prin atitudinea lui. "Îmi cer scuze celor care m-au ajutat şi celor pe care, cu reacţia mea, i-am putut speria mult. A fost un exemplu trist pentru copii. Din păcate, ajung două persoane (recalcitrante, n.r.) ca să provoace astfel de situaţii", a declarat Raimondo Ercole, susţinând că, la rândul lui, este pasionat de mersul pe bicicletă.

De asemenea, acesta a mai declarat că singurul lucru pe care şi-l reproşează este faptul că "nu am fost în stare să controlez maşina, din cauza fricii". Cât despre faptul că a avansat agresiv printre biciclişti, omul susţine că nu a rănit pe nimeni. "Nu am atins pe nimeni. La Poliţie ni s-a spus că nimeni nu a fost lovit".

Miercuri, Ercole era decis să depună plângere la Poliţie pentru vătămare corporală şi pentru faptul că maşina i-a fost vandalizată. După ce a intrat cu maşina printre biciclişti, italianul a fost înjurat, lovit şi scuipat de participanţii la Critical Mass, iar parbrizul şi luneta autoturismului i-au fost sparte. Marţi seară, după incident, acesta a fost amendat de Jandarmeria Bihor cu 500 de lei pentru tulburarea manifestărilor publice.

Pe de altă parte, însă, orădeanul Dacian Meza, care se afla printre primii biciclişti pe lângă care a trecut italianul la volanul unei Dacii a depus, la Poliţia Rutieră, reclamaţie împotriva lui după ce bicicleta i-a fost lovită. Acesta a primit asigurarea italianului pentru a-şi repara vehiculul pe două roţi. "A intrat agresiv printre noi. Aşa ceva nu se face! Eu eram cu fetiţa mea, noroc că nu a fost nimeni rănit", a declarat Dacian Meza pentru BIHOREANUL.