Vara a trecut şi mulţi orădeni vor începe să îşi verifice garderoba, căutând să scape de hainele pe care nu le mai doresc. Dar ce pot face cu ele?

Operatorul de salubritate RER Vest le explică orădenilor cum pot fi resturile textile refolosite, unde se aruncă şi care este cea mai ecologistă metodă de a scăpa de hainele vechi.

Doar fibre naturale

Unele ghiduri de colectare separată a deşeurilor spun că hainele se pot arunca în recipientul destinat biodegradabilelor. Regula este, pe cât de simplă, pe atât de interpretabilă. În realitate, sunt foarte puţine textilele care se potrivesc cu resturile organice.

"Singurele fibre care se pot degrada natural şi pot face "casă bună" cu resturile din recipientul pentru deşeuri biodegradabile sunt cele 100% naturale: bumbac, lână, mătase. Cu condiţia să nu fie vopsite (deci să fie albe) şi să nu aibă inserturi de metal, plastic, fără imprimeuri", explică Laura Dărăban, specialist de comunicare în cadrul RER Vest.

Aşadar, o cămaşă din bumbac 100% poate fi biodeşeu doar dacă îi scoatem nasturii şi o mărunţim, înainte de a o arunca în găleata sau pubela maro. La fel, un tricou din bumbac 100% poate fi "reciclat" la biodegradabile dacă e alb, nu are fermoare sau nasturi şi este rupt în fâşii înainte de depozitare.

Mai bine donaţi!

RER Vest le reaminteşte clienţilor din Oradea că în pubela sau găleata maro pot pune resturi de legume şi fructe (proaspete sau gătite), iarbă cosită, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (dacă se arde doar lemn), rămurele (mărunţite), zaţ de cafea, cereale, hârtie şi carton umede (dar nu murdare cu grăsimi sau substanţe chimice). "Nu se aruncă aici resturi de origine animală sau lactate, pentru că fac imposibilă degradarea naturală a deşeurilor care pot deveni îngrăşământ pentru plante şi răsaduri", explică reprezentanta RER Vest.

Pentru hainele vechi, cea mai ecologică măsură de descotorosire este donarea lor, desigur, dacă sunt în stare bună. "Îi încurajăm pe toţi cei care fac curăţenia de toamnă să ia în considerare donarea îmbrăcămintei nefolositoare, dar în stare bună, către cei care au mai multă nevoie de ea.

Există în oraş containere, administrate de mai multe ONG-uri, care fac apoi distribuţia hainelor colectate către persoanele din categoriile sociale de risc. Este varianta pe care o recomandăm tuturor clienţilor RER Vest, în defavoarea depozitării hainelor vechi ca deşeuri reziduale, care ulterior ajung la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor", a mai spus Dărăban.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!