Ministrul bihorean al Sănătăţii Cseke Attila a semnat, vineri, proiectul pentru modificarea ordonanţei de urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

În premieră, proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă omul care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, Casa de Asigurări de Sănătate vor avea posibilitatea să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament.

Controalele se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei, iar în situaţia în care beneficiarul nu este acasă, nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

În sistemul propus de Cseke sunt prevăzute şi măsuri prin care se reduc termenele după care se pot prelungi concediile medicale.

"Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei. Am avut judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s-au înregistrat creşteri şi de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2 700 000 certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem socoteala ce înseamnă 2.700.000 certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi câţi are în prezent România", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Proiectul de lege creşte şi cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cât este în prezent, iar eliberarea certificatelor de concedii medicale ilegal se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.

Concediul medical va putea fi prelungit până la 183 de zile.