Iubitorii de fotografie sunt invitaţi la un concurs menit să surprindă frumuseţile Parcului Natural Apuseni.
"Concursul de Fotoreportaj din Parcul Natural Apuseni are scopul de a crea un dialog pe tema turismului responsabil, de a descoperi problemele, pericolele, dar şi oportunităţile cu privire la dezvoltarea turismului responsabil şi a dezvoltării durabile în Parcul Apuseni", a anunţat, printr-un comunicat, Asociaţia Compas, organizatoarea evenimentului.
Participanţii la concurs trebuie să surprindă trei mari teme: "Frumuseţile Parcului Natural Apuseni: stânci, brazi, peşteri, vietăţi şi frunze", "Trecutul şi prezentul. Locuitorii Parcului Natural Apuseni" şi "Patrimoniul cultural din zona Parcului Natural Apuseni, importanţa valorilor tradiţionale".
Fotografii amatori sau profesionişti care vor să participe îşi pot trimite imaginile până pe 10 august prin email la contact@compas-romania.org, dar şi să şi le încarce, obligatoriu, într-o versiune sub 8MB, pe harta Parcului Natural Apuseni din cadrul paginii organizaţiei (http://compas-romania.org/concurs/).
Ca fapt divers, harta pe care sunt încărcate pozele oferă publicului posibilitatea de a ataşa fotografii la locaţiile de pe hartă la care au fost făcute. "Mai mult, harta a fost realizată de un licean în vârstă de 15 ani, olimpic la informatică, Răzvan David, voluntar în cadrul organizaţiei Compas. Harta face concursul de fotoreportaje unic în România, fiind pentru prima dată când un ONG (Asociaţia Compas) pune la dispoziţia unui Parc Natural din ţară o asemenea platformă online", mai arată comunicatul ONG-ului.
Câştigătorii concursului de fotoreportaj vor avea fotografiile afişate la o expoziţie organizată în cadrul PadişFest (21-23 august) dar şi în Oradea şi Centrele de vizitare ale Parcului Natural Apuseni.
Workshopuri gratuite
Pe de altă parte, Asociaţia Compas a anunţat şi organizarea unui workshop gratuit de fotografii. Acesta se va desfăşura în perioada 24-26 iulie la Gârda şi va fi condus de artistul fotograf Andrei Posmoşanu, cunoscut fotograf de natură şi de peşteri. Workshopul va atinge teme de fotografie a patrimoniului natural şi cultural, este gratuit iar participanţii se pot înscrie la contact@compas-romania.org.
"Noutăţi se pot urmări pe Facebook pe pagina Campania Padiş şi pagina Compas România", arată organizatorii.
Toate aceste activităţi se desfăşoară în cadrul proiectului "Zilele Parcului Natural Apuseni", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valore totală de 26.110 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.850 lei iar cea a Asociaţiei Compas este de 6.260 lei.