Având în vedere prognozele meteo transmise de ANM, în judeţul Bihor în perioada 8-10 august 2013 canicula se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, ITM Bihor le aminteşte angajatorilor ce obligaţii legale trebuie să respecte în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99 din 2000, care reglementează asemenea datorii faţă de salariaţi în condiţiile în care temperaturile trec de 37 grade Celsius sau indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 de unităţi.

Concret, în asemenea situaţii, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure o bună ventilaţie la locurile de muncă şi alternarea efortului dinamic cu cel static, respectiv alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus.

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii trebuie să le asigure apă minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), echipament de protecţie sau posibilitatea de a face duşuri, reducerea ori eşalonarea perioadei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17).

De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii determinate de specificul muncii în condiţii de temperaturi extrem, angajatorii trebuie să asigure examinarea medicală şi depistarea contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute, primul-ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile mari, precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă a persoanelor meteo-sensibile.

Întrucât ITM are responsabilitatea de a verifica respectarea prevederilor OUG 99/2000, conducerea instituţiei aminteşte că încălcarea acestora va fi sancţionată cu amenzi între 1.500 şi 2.500 lei, sau - dacă există motive - inclusiv penal.