Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Nicolae Hoduţ, a prezentat două noi modificări legislative, aplicabile încă din luna martie: Legea nr. 51/2012 ce completează Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, respectiv Legea nr. 41/2012 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2011 privind administrarea creanţelor bugetare reprezentând comisionul datorat de angajatori până la data de 31 decembrie 2010.

În linii mari, Hoduţ a declarat că noile modificări dau o mai mare libertate de mişcare inspectorilor muncii. Pe lângă faptul că aceştia sunt protejaţi în cazul unor litigii, în sensul că ITM are posibilitatea să îi susţină financiar în instanţă, "s-a legiferat clar posibilitatea de a avea acces în orice spaţiu unde se desfăşoară activitate lucrativă".

"Acum avem dreptul să solicităm persoanelor fizice să se legitimeze, să îşi decline identitatea. În plus, angajaţii sunt de acum obligaţi să completeze acele fişe de identificare", a subliniat Hoduţ, afirmând că acest lucru nu se întâmpla până acum.

Controalele se vor desfăşura mult mai uşor şi pentru că, între altele, inspectorii au posibilitatea legală de a retrage un produs de pe piaţă ori să sisteze activitatea unei societăţi în cazul în care constată că este pusă în pericol viaţa unui om. În plus au dreptul de a lua declaraţii scrise, chiar şi fără martori, de la angajatori, salariaţi sau oricine poate da informaţii cu privire la obiectul controlului sau a cauzei cercetate. "Persoanele fizice sau juridice controlate au obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării evenimentului", a subliniat Hoduţ.

O altă noutate este faptul că de acum, în cazul în care inspectorul nu este lăsat să intre într-o firmă de către portar, poate răspunde atât portarul, ca persoană fizică, dar şi angajatorul. "Pentru tot ce înseamnă împiedicarea coltrolului, fie că discutăm de un simplu angajat sau de unitatea în sine, vom putea sancţiona inclusiv persoana respectivă", a spus Hoduţ, explicând că nu o dată oamenii din subordine s-au confruntat cu situaţii în care paznicul unei firme nu îi lăsau în control, "montaţi" de către manager.

Dacă înainte asemenea situaţii erau greu de dovedit, noua lege e precisă, iar cei care nu o respectă pot primi amenzi usturătoare: între 5.000 şi 10.000 de lei.

Deloc de neglijat este şi faptul că, tot de luna aceasta, inspectorii muncii au reprimit autoritatea să execute silit acele firme care au datorii la ITM în ce priveşte comisionul datorat de angajatori până la data de 31 decembrie 2010. "Vom începe o campanie pe această temă şi rugăm firmele care ştiu că au datorii faţă de noi să se intereseze şi să le achite, să nu se trezească cu inspectorul la uşă. Noi am făcut notificări în acest sens, iar lista datornicilor există şi pe site-ul nostru (itmbihor.ro - n.r.)", a spus Hoduţ.