Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor avertizează angajatorii să respecte drepturile salariaţilor şi să le asigure măsurile anticaniculă prevăzute de lege.

Şeful ITM Bihor, Nicolae Hoduţ, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul acesta, inspectorii din subordine au făcut mai multe controale pentru a cerceta modul în care firmele respectă OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Dacă în iarnă s-au constatat 46 de abateri, sancţionate cu 42 avertismente şi 4 amenzi în cuantum de 11.000 lei, în vară, pe perioada caniculei, a fost dată o singură amendă, cu toate că nereguli au fost descoperite la mai multe firme.

"În perioada 18-22 iunie s-au efectuat 42 de controale, constatându-se 29 deficienţe pentru care s-au aplicat 28 avertismente şi o singură amendă în cuantum de 4.000 lei", a declarat Hoduţ, prezentând un raport al instituţiei în ultimele 6 luni.

Amenda a fost dată unei societăţi comerciale care nu a organizat un spaţiu cu ventilaţie şi climatizare pentru salariaţi, în condiţiile în care temperatura depăşea 37 de grade.

"Am făcut toate demersurile pentru ca fiecare angajator să ştie de aceste prevederi, motiv pentru care nu cred că vom fi la fel de indulgenţi cu cei care nu le vor respecta pe următoarele perioade caniculare", a spus Hoduţ.

Potrivit ordonanţei amintite, la temperaturi de peste 37 de grade Celsius şi condiţii de umididate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure salariaţilor: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Între altele, angajatorii sunt obligaţi şi să asigure apă minerală în cantităţi adecvate, câte 2-4 litri pe persoană pe schimb, să asigure echipamentul individual de protecţie dar şi duşuri.

Nerespectarea acestor prevederi se pedepseşte cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.