Inspectorii ITM Bihor au controlat în ultima lună modul de respectare a legislației în privința relațiilor de muncă în 155 de unități, aplicând nu mai puțin de 220 sancțiuni, dintre care 49 de amenzi.

O parte dintre ele au fost date pentru muncă nedeclarată, fiind găsite persoane care lucrau fără contracte de muncă ori care lucrau după programul trecut în contractele de muncă. De asemenea, inspectorii au constatat și așa numita muncă subdeclarată, adică firme care își plăteau angajații și „la negru”, în acte fiind declarate salarii sub cele reale.

Și „la negru”

În luna ianuarie, inspectorii ITM Bihor au făcut controale la 236 de unități și au aplicat 340 de sancțiuni contravenționale, dintre care 58 de amenzi în cuantum de 322.400 lei și 282 avertismente. Cele mai multe ca pondere, adică 220 sancțiuni (65% din total) au fost cauzate de constatări privind încălcarea legislației în privința relațiilor de muncă.

Potrivit unei informări transmise luni de conducerea instituției, în domeniul relațiilor de muncă au fost făcute acțiuni de control la 155 unități publice, private și mixte. Din totalul celor 220 sacțiuni emise în acest domeniu, majoritatea – mai exact 214 sancțiuni (97% din total) – au fost date pentru alte nereguli decât munca nedeclarată, între ele fiind și 45 de amenzi în cuantum de 187.900 lei.  

Șase sancțiuni, însă (reprezentând 3% din total), au fost date pentru așa-numita „muncă nedeclarată”, adică muncă la negru, patru fiind amenzi în cuantum de 90.000 lei, iar două avertismente.

Și „la gri”

„În urma controalelor efectuate în ianuarie 2024 au fost depistate 6 societăţi comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 19 persoane prestând activitate nedeclarată, respectiv fără a avea încheiat contract individual de muncă”, a transmis ITM Bihor, care a dat și exemple „de domenii de activitate în care s-a depistat muncă nedeclarată: coafor, asistență socială, construcții, școli conducere auto, casă de schimb valutar”.

Pe de altă parte, în luna ianuarie inspectorii ITM au găsit și situații de „muncă subdeclarată”, adică firme care au acordat angajaților un salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată și în declaraţiile lunare privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Din acest motiv, ITM Bihor a aplicat 5 amenzi în valoare totală de 72.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!